Samenwerking in de wijk

In het kernteam in de wijk werken huisartsen minimaal samen met wijkverpleegkundigen, apothekers en sociaal werkers. Door elkaar te kennen en vaste afspraken te maken, kunnen professionals sneller schakelen en beter inspelen op wat inwoners nodig hebben. Dat is belangrijk voor bijvoorbeeld ouderen in kwetsbare situaties en voor patiënten met psychische klachten. In het Integraal Zorgakkoord (IZA) zijn hierover afspraken gemaakt.

Neem contact met ons op +

Contactpersonen

overleg drie personen in spreekkamer

Binnen veel wijken ontstaan kernteams, afgestemd op de lokale behoeften. Afhankelijk van wat er nodig is in de wijk, kan het kernteam uitgebreid worden met diëtisten, fysiotherapeuten, verloskundigen etc. Dit is de uitwerking van de Visie eerstelijnszorg 2030 met de handreiking Hechte wijkverbanden. Regionale huisartsenorganisaties spelen een belangrijke rol bij de organisatie en ondersteuning van deze wijkverbanden, samen met gemeenten en andere domeinpartners. Initiatieven zoals Krachtige Basiszorg en Welzijn op Recept laten zien hoe die samenwerking in de praktijk kan bijdragen aan een betere ondersteuning, minder druk op de huisartsenzorg en meer samenhang tussen professionals in zorg en sociaal domein.

Aansluiten op wijk- en regiovraagstukken

Wij helpen leden om samenwerking in de wijk en het oprichten van Hechte wijkverbanden praktisch vorm te geven. Dat doen we door praktijkvoorbeelden en informatie over het oprichten te delen en (landelijke) handreikingen te ontwikkelen. Wat werkt, verschilt per regio en per wijk; daarom bieden we ruimte voor maatwerk. De Visie huisartsenzorg 2035 en de Visie eerstelijnszorg 2030 met de Handreiking Hechte wijkverbanden geven richting aan het versterken van de samenwerking op wijk- en regioniveau. Zo helpen we onze leden bij het ontwikkelen van een aanpak die aansluit bij de vraag in de wijk én de ambitie van de regio.

Downloads & links

Verhalen uit de regio

Actueel

Bijeenkomsten