Het personeelstekort in de huisartsenzorg neemt snel toe. Vooral doktersassistenten zijn steeds moeilijker te vinden. De regio Westland-Schieland-Delfland zet in op het interesseren en opleiden van werkzoekenden uit andere sectoren (zij-instromers). Daarbij maken zij gebruik van het Regionaal draaiboek zij-instromers, vertellen Sandra van Det, projectleider namens ZEL (Zorgorganisatie Eerste Lijn), en Anouschka Boers, kwartiermaker bij ROC Mondriaan School voor Gezondheidszorg Den Haag.

Het draaiboek beschrijft acht stappen om een succesvol zij-instroom project in de regio neer te zetten. “Allereerst hebben we de interesse bij de huisartsen gepeild”, vertelt Van Det. “We zijn niet begonnen met een enquête – zoals oorspronkelijk in het draaiboek stond – maar hebben een online informatieavond georganiseerd. Zo ontstond in dialoog een beter beeld van de wensen en verwachtingen. De huisartsen reageerden heel enthousiast.”

De hospitality-inslag heeft zeker meerwaarde voor de functie van doktersassistent

Kandidaten

Vervolgens werd gestart met het werven van kandidaten. Van Det: “We hebben dat zo veel mogelijk in eigen regie gehouden en hen gevraagd om curriculum vitae en motivatie naar ZEL te sturen. Juist door de werving en selectie centraal vanuit ZEL te organiseren, ontzorgen we de praktijken. Er hebben ongeveer tachtig mensen gereageerd. Hun achtergronden zijn heel divers. Er zat een aantal verzorgenden IG tussen, maar ook een kapster, een zwemleraar, een medewerker van een kinderdagverblijf en medewerkers van een klantenservice. Je ziet dat ze allemaal een hospitality-inslag hebben. Dat heeft zeker meerwaarde voor de functie van doktersassistent.”

Nieuwsgierig naar het hele artikel? Lees het InEen Magazine.

Bekijk ook

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang updates en nieuws over de eerstelijnszorg.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.