Huisartsen moeten structureel gaan samenwerken binnen regionale huisartsenorganisaties, die hen ondersteunen en ontzorgen op uiteenlopende gebieden. Dat stellen LHV, NHG en InEen in een gezamenlijke visie, die eind 2019 werd gepresenteerd en nu onder de aandacht wordt gebracht onder het motto ‘Hechte huisartsenzorg’.

Ingewikkelde wereld

Huisartsenorganisatie Noord-Kennemerland (HONK) werkt al grotendeels conform de visie. Jacco Rempe is er algemeen directeur. Hij zegt: “Huisartsenpraktijken opereren in een steeds ingewikkeldere wereld. De vergrijzing onder patiënten én huisartsen, de verplaatsing van zorg naar de eerste lijn, ingewikkelde regelgeving, het groeiende aantal kwetsbare patiënten dat een beroep doet op huisartsen… Goed dat er nu een perspectief ligt hoe huisartsen hier op een goede manier mee kunnen omgaan.”

Gezamenlijke huisartsenpost

Hij vervolgt: “Tegelijkertijd is het belang van regionale samenwerking voor ons een abc’tje. Sinds onze oprichting ruim tien jaar geleden doen we eigenlijk al niet anders.” In het Noord-Hollandse Noord-Kennemerland wonen ongeveer 280.000 mensen. De 120 huisartsen in het gebied sloegen eerst de handen ineen bij de inrichting van een gezamenlijke huisartsenpost. Al snel kwam hier de zorg bij voor chronische patiënten (diabetes, hart- en vaatziekten, astma, COPD), kwetsbare ouderen en mensen met psychische problemen. Behalve voor zorginhoudelijke activiteiten ondersteunt HONK haar leden inmiddels op uiteenlopende manieren bij de bedrijfsvoering: bijvoorbeeld door het faciliteren van praktijkmanagement en het begeleiden van de implementatie van ict-projecten als OPEN en het Landelijk Schakelpunt (LSP).

Huisartsenzorg

Veel van de bouwstenen voor structurele samenwerking binnen de huisartsenzorg in de regio die LHV, NHG en InEen formuleerden, brengt HONK al in de praktijk. Door de handen ineen te slaan, hebben de huisartsen in Noord-Kennemerland bijvoorbeeld goede afspraken kunnen maken met regionale en bovenregionale partners. Dit valt onder bouwsteen 4: contacten leggen, onderhouden en gemandateerde samenwerkingsafspraken maken met gemeenten, andere zorgverleners en zorgverzekeraars. Bouwstenen beschrijven de ondersteuning en dienstverlening waarop aangesloten huisartsen in elk geval kunnen rekenen. Ze zijn hier te vinden. Op deze website is ook informatie beschikbaar die helpt om structurele regionale samenwerking in de praktijk te brengen.

Auteur: Noël Houben
Lees het hele artikel uit De Eerstelijns – 10 april 2020

Bekijk ook

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang updates en nieuws over de eerstelijnszorg.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.