Sinds 1 oktober heeft Hardenberg een dringend gewenste nieuwe huisartsenpraktijk. Die kwam er door een bijzondere samenwerking tussen regionale huisartsenorganisatie Medrie, de hagro Hardenberg, coöperatie Flexdokters, Zilveren Kruis en de gemeente. De beoogd praktijkhouder komt in een gespreid bedje, en dat is precies de bedoeling.
Onvervulde vacatures, een patiëntenstop in alle Hardenbergse huisartsenpraktijken en ruim 400 mensen op de wachtlijst. De huisartsengroep (hagro) zat met de handen in het haar, vertellen Liedijan Gritter en Nancy van Doorn van de regionale huisartsenorganisatie Medrie. En omdat de gemeente door nieuwbouw veel nieuwe inwoners verwacht, zou het probleem alleen maar groter worden. “Het lukte de bestaande praktijken al heel lang niet om hun vacatures gevuld te krijgen. Hardenberg ligt blijkbaar net te ver achter Zwolle qua reisafstand”, vertelt projectmanager Gritter.
Iedereen om tafel
De noodkreet van de huisartsen had effect. Eind september 2021 zaten de hagro, Medrie, de gemeente en zorgverzekeraar Zilveren Kruis met elkaar om tafel. Het probleem werd vanuit verschillende invalshoeken bekeken en besproken. De oprichting van een nieuwe praktijk, met een eigen praktijkhouder, was in ieders ogen de best haalbare oplossing.
Medrie werd gevraagd de kar te trekken. “Voor ons was dit totaal nieuw. We hebben een projectteam samengesteld waarvan ook de gemeente lid was”, licht projectondersteuner Van Doorn toe. “Samen hebben we een plan opgesteld en veel overleg gehad, want we wilden zekerheid over de bouwplannen en groeicijfers. Ook bij het vinden van een geschikte locatie was er veel steun van de gemeente.”
Voorbereiden en inrichten
Huisartsenpraktijk Hardenberg zit nu in een bestaand verzamelgebouw. Momenteel werken er vier waarnemend huisartsen, op drie dagen in de week. In het voorjaar sluit de beoogd praktijkhouder aan. Die is in de voorbereiding al aangehaakt en komt in een gespreid bedje.
Medrie heeft namelijk alles voorbereid en geregeld: de inschrijving van patiënten, werving van waarnemers, verwerking van medische dossiers, alle digitale systemen, noodzakelijke contracten, de inrichting van de locatie (“tot aan de kapstokhaakjes en theedoeken”) en de nieuwe website. En dat was precies het doel, aldus Gritter. “Een nieuwe praktijkhouder ontzorgen, op weg helpen en de kans geven om te groeien.” Zo kun je waarnemers verleiden om de overstap naar een eigen praktijk te maken, is haar overtuiging. Van Doorn vult aan: “Neem er wel de tijd voor, want er is ontzettend veel waar je aan moet denken.” De regio-organisatie blijft voorlopig ondersteunen, maar trekt zich langzaamaan terug.
“Regio-organisatie moet goed samenwerken met de hagro”
Adviseren en faciliteren
Bij de opstart heeft Medrie op aangeven van Zilveren Kruis, die ook financieel bijdraagt aan de oplossing, hulp gehad van Flexdokters. Dit is een coöperatie van innovatieve praktijkhouders. “Een praktijk oprichten en voeren is niet onze core business. De bewezen werkwijze van Flexdokters maakt het gemakkelijker om een praktijk te starten en over te dragen aan een toekomstig praktijkhouder. Ze adviseren en laten huisartsen hun eigen keuzes maken.”
Doorslaggevend voor Medrie was dat Flexdokters een bijna vergelijkbaar proces had doorlopen met regio-organisatie HZD (Huisartsenzorg Drenthe). Dat was weliswaar bij de overname van een bestaande praktijk, maar die ervaring kwam goed van pas. Flexdokters had een stappenplan, ervaring met innovatieve digitale systemen en licenties daarvoor. Van Doorn: “Licenties kosten veel geld. Dat zet je liever in voor patiëntenzorg.” Met HZD is gespard over ervaringen en aandachtspunten.
Innovatie
Een van de innovaties bij Huisartsen Hardenberg is de manier waarop patiënten een afspraak maken met de huisarts. De praktijk heeft geen baliefunctie. Alle contacten verlopen rechtstreeks met de huisarts, vaak telefonisch of online. Een instructievideo op de website wijst patiënten de weg.
De rol van Flexdokters is heel belangrijk, maar Gritter benadrukt dat alles staat of valt met de relatie met álle huisartsen in Hardenberg. “Je moet als regio-organisatie goed samenwerken met de hagro. Zij vangen op de dagen dat de nieuwe praktijk nog niet open is, de spoedzaken op. Onze kracht is onze rol in de regio, maar dat kan alleen met vertrouwen.”