Bredere inzet POH-GGZ gelden

Hoe kun je patiënten met psychische klachten die zich bij de huisarts melden, het beste helpen? Samenwerking met welzijn en ervaringsdeskundigen is hierbij essentieel. In Noord-Limburg lukt dit onder andere dankzij cofinanciering met gemeenten. Er is meer mogelijk dan je denkt, aldus Stephan Hermsen (Provico) en Niek Janssen (Praktijksteun).

Aanjager van de Noord-Limburgse aanpak is het regionale GGZ-netwerk Provico. Initiatiefnemers en oprichters hiervan zijn Cohesie (regionale huisartsenorganisatie), Praktijksteun (aanbieder van POH’s in de huisartsenzorg) en Vincent van Gogh (specialistische geestelijke gezondheidszorg).

Huisartsen plukken de vruchten van deze samenwerking. Zestig praktijken zijn geholpen met consultatiemogelijkheden bij een psychiater/psycholoog, ervaringsdeskundigheid en zelfhulp. Ook zijn er goede afspraken met welzijn. Dit lukt door de intensieve samenwerking met gemeenten en het sociaal domein. Niet alleen inhoudelijk, ook via cofinanciering. Provico zet daartoe gelden voor de POH-GGZ breed in. Ze zoeken daarbij de grijze gebieden op. Daarbij is onder andere gebruikgemaakt van de driejarige Beleidsregel Innovatie van de NZa.


Bekijk ook

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang updates en nieuws over de eerstelijnszorg.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.