1 december 2020 Huisartsenregio’s en hun activiteiten in kaart gebracht
De interactieve regiokaart op de website hechtehuisartsenzorg.nl brengt structurele samenwerking tussen huisartsen in de regio in beeld.
Een sterke eerste lijn heeft aanspreekbare eerstelijns organisaties die namens de aangesloten professionals gemandateerde afspraken kunnen maken met verzekeraars, gemeenten en tweedelijnspartijen. Basisvoorwaarde is dat de huisartsen en andere zorgprofessionals zich met die organisatie verbonden voelen. Governance, ofwel Goed Bestuur, is een belangrijk instrument om dit te realiseren.
In 2017 werd de zorgbrede Governance Code vastgesteld. Goed bestuur is één van de zeven principes waar deze code op is gebaseerd. enz.
uitdagingen die op de huisartsenzorg en de eerste lijn afkomen zijn flink. Samenwerken is niet langer vrijblijvend, maar noodzaak. InEen, LHV en NHG ontwikkelden eind 2019 de gezamenlijke visie Regionale samenwerking en organisatievorming in de huisartsenzorg.
Structurele samenwerking staat of valt met duurzame investering op drie niveaus: praktijk, wijk en regio. Dat is de kern van het O&I-gedachtegoed. Daarin krijgt de bekostiging op de drie niveaus vorm.
De interactieve regiokaart op de website hechtehuisartsenzorg.nl brengt structurele samenwerking tussen huisartsen in de regio in beeld.
Om de regionale samenwerking tussen huisartsenorganisaties en zorgverzekeraars én de contractering een impuls te geven, stelden de LHV, InEen en ZN een leidraad op.
InEen-directeur Anoeska Mosterdijk adviseert overheid en GGD’en om voor het testen op corona gebruik te maken van bestaande diagnostiekaanbieders.
Een speld in een hooiberg. Zo ervaren veel huisartsenpraktijken de zoektocht naar goed opgeleide doktersassistenten.
Eén regionaal loket voor acute zorg met multidisciplinaire triage, optimale digitale informatie-uitwisseling en voor patiënten een centraal telefoonnummer. Dat is de stip aan de horizon.
Met Juiste Zorg op de Juiste Plek kunnen Nederlanders nu en in de toekomst rekenen op kwalitatief goede en betaalbare zorg. Dicht bij huis als dat kan.
Op 1 juli 2020 is de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen 2018 in werking getreden. Huisartsenpraktijken en eerstelijnsorganisaties waar meer dan 25 zorgverleners werkzaam zijn, moeten nu beschikken over een cliëntenraad.