Het Integraal Zorgakkoord (IZA) heeft als doel de zorg nu en in de toekomst goed, toegankelijk en betaalbaar te houden. Om dit te kunnen bereiken zijn concrete afspraken gemaakt tussen het Ministerie van VWS en een groot aantal zorgpartijen. Ook InEen heeft het Integraal Zorgakkoord in september 2022 ondertekend, en speelt een actieve rol in de uitwerking van de afspraken.  

Afspraken en speerpunten InEen 

Het IZA bevat een groot aantal afspraken dat van invloed is op de huisartsen- en eerstelijnszorg. Speerpunten hierbij zijn onder meer de uitrol van ‘Meer Tijd voor de Patiënt’, het actieplan ‘Werkdruk in de ANW’, de implementatie van de ‘Visie op versterking van de eerstelijnszorg’ en de inrichting van zorgcoördinatie in de acute zorg. Ook zijn er afspraken gemaakt om de regionale samenwerking met de GGZ en het sociaal domein te versterken. Het IZA bevat daarnaast een ambitieuze agenda voor betere gegevensuitwisseling in de zorg en meer hybride zorg. De uitwerking van de afspraken uit het IZA, en de ondersteuning van leden hierbij, zijn onderdeel van de verschillende programma’s van InEen.   

Transformatiemiddelen 

Om in de regio IZA-afspraken uit te kunnen voeren en daarmee te transformeren naar toekomstbestendige zorg stelt VWS financiële middelen beschikbaar. In totaal is 2,8 miljard euro aan transformatiemiddelen beschikbaar voor ‘impactvolle transformaties’. Er is een beoordelingskader opgesteld waar een zorgtransformatie aan moet voldoen om hier aanspraak op te maken. Dit beoordelingskader en ander hulpmiddelen, zoals informatie over goedgekeurde plannen, worden gepubliceerd op de website van de Juiste Zorg op de Juiste Plek. InEen stimuleert een actieve betrokkenheid van huisartsen en eerstelijnszorgaanbieders in de totstandkoming van transformatieplannen. 

Videoboodschap ondertekening IZA

Bekijk de video ondertekening-IZA

Nieuws

Uit de praktijk

Feiten & cijfers

partijen ondertekenden het IZA

15

partijen ondertekenden het IZA
miljard euro beschikbaar voor transformatie in de regio

2.8

miljard euro beschikbaar voor transformatie in de regio
thematafels werken aan uitwerking van IZA-afspraken

10

thematafels werken aan uitwerking van IZA-afspraken

Bekijk ook

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang updates en nieuws over de eerstelijnszorg.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.