Nu de verkiezingen voor de Tweede Kamer gepland staan voor november, zijn politieke partijen bezig om hun verkiezingsprogramma te maken. InEen, LHV, VPH en NHG hebben alle partijen gevraagd om in hun verkiezingsprogramma aandacht aan onze sector te besteden én aan de maatregelen die nodig zijn voor een sterke eerstelijnszorg. Om zo de eerstelijnszorg ook voor de toekomst zeker te stellen voor elke Nederlander.  

De eerstelijnszorg is de basis van het zorgstelsel. Onze sector is van cruciaal belang voor kwalitatieve, betaalbare en toegankelijke zorg voor elke inwoner van ons land. Wij hebben de partijen daarom een aantal speerpunten meegegeven die volgens onze vier organisaties niet mogen ontbreken in de verkiezingsprogramma’s: 

 • Huisartsen moeten voldoende tijd hebben voor de juiste zorg aan al hun patiënten
  Bovenstaand punt moet geborgd en stabiel gefinancierd zijn. Deze investering betaalt zichzelf terug omdat huisartsen dan minder verwijzen, meer tijd hebben voor het gesprek met patiënten over o.a. leefstijl en preventie én betere zorg kunnen verlenen.
 • Afspraken uit het Integraal Zorgakkoord (IZA) moeten gerealiseerd worden
  De afspraken uit het IZA over de versterking van de eerstelijnszorg in 2030 moeten gerealiseerd worden. Zo kunnen eerstelijnsorganisaties en huisartsen rekenen op ondersteuning op wijk- en regioniveau. Momenteel werken InEen, LHV, VPH, NHG en andere partijen uit de eerste lijn aan een visie op de eerstelijnszorg op basis van de RVS-adviezen, waarin ook de noodzakelijke samenwerking in de eerste lijn en het sociale domein een belangrijke rol spelen.
 • Gemeenten moeten zich actief inzetten voor huisvesting van huisartsenpraktijken in elke wijk
  Meer dan drie op de vier huisartsen heeft op de een of andere manier een probleem met de huisvesting: te krap, te duur of ongeschikt. Dat moet anders, alleen dan kunnen we zorgen dat elke Nederlander een huisartsenpraktijk dichtbij heeft en houdt. Niet alleen moeten gemeenten zich actief inzetten voor huisvesting, er moeten ook passende tarieven komen voor praktijkhuisvesting.
 • Voor huisartsgeneeskundig onderzoek is structurele financiering nodig
  Dit speerpunt is belangrijk om te borgen dat nieuwe mogelijkheden om de huisartsenzorg te ondersteunen aantoonbaar effectief en veilig zijn.

Bekijk ook

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang updates en nieuws over de eerstelijnszorg.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.