Tijdens de jaarwisseling zijn 1.212 vuurwerkslachtoffers geholpen bij een huisartsenspoedpost of Spoedeisende Hulp. Een daling van 3 procent ten opzichte van vorig jaar. Het aantal letsels door zwaar illegaal vuurwerk dat op de SEH-afdelingen is behandeld, nam juist met 7 procent toe. De stijging betreft met name jongeren van 12 tot 15 jaar. Extra voorlichting aan deze groep is daarom van belang.

Van de 1.212 vuurwerkslachtoffers zijn er 365 behandeld op de Spoedeisende Hulp en 847 gezien bij huisartsenspoedposten. Driekwart van alle slachtoffers bestond uit jongens of mannen en ruim de helft van alle slachtoffers was net als vorig jaar jonger dan 20 jaar.

Ernstig letsel door illegaal vuurwerk

29 procent van de letsels die op de SEH zijn behandeld werden veroorzaakt door zwaar illegaal vuurwerk, zoals mortierbommen, nitraten en cobra’s. Vorig jaar was dat nog 22 procent. Het aantal jongeren onder 20 jaar dat slachtoffer was van zwaar illegaal vuurwerk nam flink toe. Het aandeel 12 tot 15-jarigen steeg zelfs van 13 naar 34 procent. Bovendien zorgde de aard van het letsel voor een stijging van het aantal ziekenhuisopnames na een SEH-behandeling: van 9 procent vorig jaar naar 17 procent dit jaar. Ook het aandeel amputaties nam iets toe. Op de SEH’s en huisartsenspoedposten werden ten opzichte van de vorige jaarwisseling minder letsels door knalvuurwerk en vuurpijlen gezien.

Zorgelijk

Martijntje Bakker, directeur/bestuurder van VeiligheidNL noemt de toename van letsel door zwaar illegaal vuurwerk zorgelijk. “Wat ons extra zorgen baart is dat het met name een jonge groep slachtoffers betreft die kennelijk de middelen hebben of krijgen om aan dit vuurwerk te komen. Naast opsporing en handhaving is extra voorlichting geven aan deze doelgroep dus zeker van belang.”

Over het onderzoek

81 SEH-afdelingen en 86 huisartsenspoedposten registreerden de zorgvragen door vuurwerk tijdens de jaarwisseling. VeiligheidNL verzamelt en analyseert deze gegevens. InEen, de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen, en de Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie ondersteunen dit.

Bekijk ook de infographic vuurwerkletsels 2023-2024

En lees het uitgebreide nieuwsbericht en alle uitkomsten van het onderzoek op de website van Veiligheid.nl.

Bekijk ook

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang updates en nieuws over de eerstelijnszorg.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.