13 december 2024 Behoud zzp-huisartsen voor ANW en voor ziek, piek en uniek
Dat is de kern van de inbreng van LHV en InEen voor het commissiedebat Arbeidsmarkt in de zorg van 19 december a.s.
Om de druk op de zorgverlening en de toenemende kosten van de zorgvraag te verminderen, hebben Ambulancezorg Nederland (AZN) en InEen de bestaande samenwerkingsafspraken omgezet naar één landelijke richtlijn voor samenwerking tussen Huisartsenspoedposten en Regionale Ambulancevoorzieningen. In deze richtlijn staat de patiëntenzorg centraal. Immers, bij acute zorg mogen patiënten verwachten dat ze snel de juiste zorg krijgen ongeacht waar ze met hun zorgvraag aankloppen.
Ambulancezorg Nederland en InEen trekken al geruime tijd samen op in diverse projecten om de samenwerking tussen de Regionale Ambulancevoorzieningen en de Huisartsenspoedposten verder te verbeteren. In het najaar 2023 hebben AZN en InEen de inzetverdelingsafspraken en het samenwerkingskader HAP+RAV uit 2017 omgesmolten tot één landelijke richtlijn.
AZN en InEen hebben bijeenkomsten georganiseerd met een werkgroep waarin onder andere medisch managers vanuit de ambulancezorg en huisartsen zaten. De werkgroep concludeerde dat veel afspraken over de inzet van ambulances en huisartsenspoedzorg die in 2017 zijn gemaakt nu nog steeds passend zijn. Toch is besloten om vanuit de verouderde documenten één nieuwe richtlijn te maken.
In deze richtlijn zijn onderlinge werkafspraken strakker opgeschreven zodat deze recht doen aan de vaak intensieve samenwerking tussen RAV en HAP op de werkvloer.
AZN is akkoord gegaan met deze nieuwe richtlijn. Zoals in de vernieuwde richtlijn staat beschreven, hebben zorgcoördinatie en de invoering van digitale gegevensuitwisselingen in de nabije toekomst invloed op de nieuwe richtlijn. Wanneer nieuwe afspraken rondom zorgcoördinatie en over digitale gegevensuitwisseling concreet zijn, moet ook de richtlijn opnieuw worden geëvalueerd en daar waar nodig worden aangepast.
Bekijk de Landelijke richtlijn voor samenwerking tussen Huisartsenspoedposten en Regionale Ambulancevoorzieningen.
Dat is de kern van de inbreng van LHV en InEen voor het commissiedebat Arbeidsmarkt in de zorg van 19 december a.s.
Peilingen onder leden van LHV en VPH laten zien dat de meerderheid van de huisartsen verbeteringen ervaren in de ANW.
De wachttijd voor niet-spoedeisende telefoontjes naar de huisartsenspoedpost is met 20% gedaald ten opzichte van 2022. Ook het aantal contacten is minder hoog en terug op het niveau van 2021.
Ontvang updates en nieuws over de eerstelijnszorg.