6 februari 2025 ActiZ, Zorgthuisnl en InEen werken samen aan gegevensuitwisseling rond kwetsbare ouderen thuis
Publicatie gemeenschappelijk webdossier voor het delen van tips, adviezen, tools en ervaringen.
In een netwerk zorg verlenen is fundamenteel anders dan de zorgverlening vanuit een zorginstelling. In netwerkzorg rondom Kwetsbare Ouderen Thuis werken verschillende zorgverleners en mantelzorger nauw samen om de best mogelijke zorg te kunnen bieden. Uit een onderzoek van InEen blijkt dat het netwerk rond een oudere gemiddeld uit acht hulpverleners bestaat. Hieronder vallen in ieder geval: huisarts, apotheker, wijkverpleegkundige en mantelzorger.
Maar in de zorg voor Kwetsbare Ouderen Thuis wordt nog te veel gedacht en georganiseerd vanuit de traditionele zorgverlening zoals in zorginstellingen gebeurt. Dit geldt ook voor de gegevensuitwisseling bij netwerkzorg. Juist omdat er zoveel verschillende zorgverleners bij betrokken zijn, is het belangrijk dat er een eenduidige gegevensregistratie is. Omdat verschillende soorten zorgverleners met elkaar samenwerken en taken van elkaar overnemen of oppakken, moeten de digitale gegevens van de kwetsbare ouderen op orde zijn.
ActiZ, InEen en Zorgthuisnl hebben de handschoen opgepakt en in kaart gebracht wat er op het gebied van doeltreffende gegevensuitwisseling rondom thuiswonende kwetsbare ouderen mogelijk is. Organisaties worden van harte uitgenodigd om ook hun goede voorbeelden, tips, adviezen en ideeën te delen op deze webpagina. Neem daarvoor contact op met een van de contactpersonen die op deze pagina worden genoemd.
Mensen verwachten zorg die rekening houdt met hun eigen wensen en omstandigheden. Dat geldt zeker voor het groeiend aantal chronisch zieken en kwetsbare mensen dat een beroep doet op de huisartsenzorg. InEen levert een bijdrage aan het ontwikkelen van een passend zorgaanbod voor deze doelgroepen.
Kwetsbare mensen krijgen bij voorkeur zorg en ondersteuning thuis. Dit stelt eisen aan de eerstelijnszorg. Het inrichten van een persoonsgericht, proactief en samenhangend (zorg)aanbod voor kwetsbare mensen vraagt om organisatiekracht en ondersteuning van professionals, zowel regionaal als landelijk.
In 2024 is de verwachting dat één op de drie Nederlanders twee of meer chronische aandoeningen heeft. Patiënten met chronische aandoeningen ervaren meer gezondheidswinst wanneer zorgprogramma’s goed op elkaar zijn ingericht.
Publicatie gemeenschappelijk webdossier voor het delen van tips, adviezen, tools en ervaringen.
De inventarisatie laat zien dat leefstijl in veel regio’s op de agenda staat.
Bestuurslid Paulus Lips ondertekend namens InEen de Green Deal Duurzame Zorg ondertekend.
Geen airconditioning, maar koeling met behulp van water uit het Noord-Hollands Kanaal. Het is een van de projecten van het BovenIJ waarmee ook Huisartsenposten Amsterdam (HpA) een groen gezicht toont.
Hoe inspireer je huisartsenpraktijken om te vergroenen? Door ze te laten kennismaken met concrete initiatieven van een zorgverlener uit een andere praktijk, zo is de ervaring bij de RHOGO.
Ontvang updates en nieuws over de eerstelijnszorg.