
3 juli 2025 Monitor MTVP: Meer werkplezier huisartsen en tevreden patiënten
Twee jaar na de start van Meer tijd voor de patiënt (MTVP) zijn huisartsenpraktijken positiever en waarderen patiënten de zorg hoog.
Er is een onderhandelingsresultaat bereikt over een nieuwe Cao Huisartsenzorg. De werknemers in de huisartsenzorg gaan er in totaal 9% op vooruit. Dat is meer dan in andere zorg-cao’s. Ook wordt met de nieuwe cao het werken in de avond-, nacht- en weekenduren beter betaald, doorwerken op latere leeftijd gestimuleerd (met een generatieregeling en afspraken over doorwerken na AOW-leeftijd) en gaan diverse vergoedingen omhoog. Daarnaast zijn afspraken gemaakt om gezond gedrag te stimuleren. De cao heeft een looptijd van 24 maanden.
De huisartsenzorg ondervindt in toenemende mate de gevolgen van de krapper worden arbeidsmarkt en vergrijzende maatschappij. Hoewel de balans tussen in- en uitstroom van nieuwe medewerkers positief is, stijgt het aantal openstaande vacatures en de werkdruk. Het is daarom belangrijk een concurrerende sector te zijn, met passende arbeidsvoorwaarden en ruimte voor een goede werk/privé-balans. De cao-partijen hebben daarom ook goed gekeken naar de arbeidsvoorwaardenontwikkeling in aanpalende zorgsectoren, zoals de ziekenhuiszorg en de VVT. Inzet van partijen was te komen tot een concurrerende cao voor de huisartsenzorg.
InEen is tevreden met het bereikte resultaat. Er ligt een aantrekkelijk arbeidsvoorwaardenpakket, waarmee de sector goed in lijn is met aanpalende cao’s. Met de afspraak dat werkgevers en werknemers werk maken van vitaliteit en gezond gedrag, sluit de cao bovendien aan bij de beweging naar gezondheid die ook in het Integraal Zorgakkoord (IZA) en Aanvullend Zorg- en Welzijnsakkoord (AZWA) wordt gemaakt. De Cao Huisartsenzorg loopt hiermee voorop.
Twee jaar na de start van Meer tijd voor de patiënt (MTVP) zijn huisartsenpraktijken positiever en waarderen patiënten de zorg hoog.
Achttien organisaties in zorg en welzijn, waaronder InEen, hebben afspraken gemaakt in het Aanvullend Zorg- en Welzijnsakkoord (AZWA).
Hoe maken we de zorg voor chronisch zieken toekomstbestendig in een tijd waarin de zorgvraag explosief stijgt, terwijl het aantal zorgverleners en beschikbare middelen onder druk staat?