“De persoonlijke band die je als huisarts opbouwt met patiënten, je team, collega-huisartsen en andere professionals in de wijk maakt het huisartsenvak mooi en zorgt ervoor dat je een grote bijdrage kunt leveren aan de gezondheid van mensen”, zegt huisarts en InEen-bestuurder Barbara de Doelder. Daarom is persoonlijke continuïteit het hoofddoel in de Visie Huisartsenzorg 2035, die op 4 april is gepresenteerd tijdens de Huisartsendagen 2025.

Maatschappelijke ontwikkelingen zoals vergrijzing, toename van chronische patiënten en krapte op de arbeidsmarkt stellen de huisartsenzorg voor uitdagingen. De Doelder: “De impact daarvan kunnen we nog niet volledig overzien, maar zeker is dat we die samen beter kunnen aanpakken. Samen met het vaste team in de huisartsenpraktijk, als collectief van huisartsen in de regio en ook op landelijk niveau. Deze visie is een mooie stap in die samenwerking. We nemen daarmee zelf de regie op de toekomst van de huisartsenzorg.”

Continuïteit

De continuïteit die de eigen huisarts met het huisartsenteam biedt is essentieel en kenmerkend voor de huisartsenzorg. Onderzoek laat namelijk keer op keer zien dat persoonlijke continuïteit van zorg door artsen over een langere periode leidt tot betere zorg, lagere sterfte én grotere patiënttevredenheid. “Daarnaast vergroot het je werkplezier en dat is in deze tijd van arbeidskrapte een belangrijke factor om mensen te interesseren en behouden voor de huisartsenzorg”, vindt De Doelder. “Dat geldt voor ondersteunend personeel, maar ook voor huisartsen die zich als praktijkhouder, in loondienst of op een andere manier duurzaam willen verbinden aan een vaste groep patiënten om die continuïteit te bieden.”

Zeven doelstellingen

Om de continuïteit te borgen en ervoor te zorgen dat de huisartsenzorg ook in 2035 toegankelijk en van hoge kwaliteit is, zijn optimalisatie, verandering en vernieuwing binnen de huisartsenzorg noodzakelijk. In de Visie Huisartsenzorg 2035 van LHV, NHG en InEen zijn hiervoor zeven doelstellingen geformuleerd:

  1. Iedere inwoner van Nederland heeft een vertrouwd huisartsenteam dichtbij.
  2. Het contact met de patiënt beweegt mee met technologische en maatschappelijke ontwikkelingen.
  3. Huisartsen dragen bij aan samenhang van zorg in de wijk.
  4. Huisartsen nemen samen de verantwoordelijkheid voor de continuïteit en waarborgen de 24/7-toegankelijkheid van de spoedeisende huisartsenzorg.
  5. Huisartsen werken als collectief samen voor de continuïteit van de huisartsenzorg in de regio.
  6. Huisartsenzorg is betekenisvol en dynamisch; het werkplezier staat daarbij voorop.
  7. De deskundigheid van de huisartsenzorg blijft nationaal en internationaal toonaangevend.

Inzet van anderen

De gezamenlijke visie en de doelstellingen geven richting aan ontwikkelingen in de huisartsenzorg en de samenwerking met andere domeinen. Zowel in de regio als op landelijk niveau. De Doelder: “We laten met de visie, waar naast leden van LHV, NHG en InEen ook andere organisaties in de huisartsenzorg input voor hebben geleverd, een stevig en gezamenlijk geluid horen. We ondernemen zelf actie, en vragen ook andere partijen in zorg en welzijn om bij te dragen aan het behouden van de toegankelijkheid en continuïteit van de huisartsenzorg. Om meer samenhang in de wijk te creëren voor patiënten met multiproblematiek vragen we andere eerstelijns(zorg)professionals bijvoorbeeld om zich eveneens langdurig te verbinden aan een vaste populatie van patiënten. Ook de overheid en zorgverzekeraars kunnen een bijdrage leveren. Het zou bijvoorbeeld enorm helpen als de administratieve lasten voor huisartsen verminderen, doordat zorgverzekeraars en toezichthouders handelen vanuit vertrouwen.”

Video: huisartsen over de Visie Huisartsenzorg 2035

Barbara de Doelder
Barbara de Doelder

Visie Huisartsenzorg 2035