Op 25 en 26 maart vond de InEen Tweedaagse plaats in Apeldoorn. Tweehonderd zorgprofessionals – waaronder bestuursleden, huisarts-bestuurders en managers – kwamen samen voor uitwisseling, inspiratie en reflectie op het thema toegankelijkheid van zorg. Hoe zorgen we ervoor dat iedereen ook in de toekomst de zorg krijgt die nodig is?

De Tweedaagse werd afgetrapt door een patiënt, een huisarts en een bestuurder, die onder het motto ‘Dromen mag, veranderen moet’ hun visie deelden op toekomstbestendige zorg. Angela de Rooij, patiënt en belangenbehartiger bij Diabetesvereniging Nederland, deelde haar ervaring met de toegankelijkheid van zorg. Huisarts Arjan van Andel en Corine van Geffen, bestuurder van Huisartsenspoedposten Amsterdam, benadrukten eveneens de noodzaak van verandering.

Dagvoorzitter Paulus Lips, InEen-bestuurslid en bestuurder bij Arts en Zorg, sloot zich hierbij aan en introduceerde Menno van Doorn, directeur van het Sogeti Research Institute. Van Doorn schetste de ontwikkelingen in technologie en duurzaamheid en gaf de aanwezigen enkele prikkelende adviezen mee: “Leefstijl moet worden aangepast om de toekomst van de zorg aan te kunnen. Zorg daarbij goed voor je personeel en kies je gevechten verstandig.”

College Tour: samenwerking in het sociaal domein

Een terugkerend thema tijdens de Tweedaagse was de samenwerking tussen de eerstelijnszorg en het sociaal domein. Tijdens de InEen College Tour spraken Dennis Lohuis, mede-initiatiefnemer Zorgvrijstaat, en Gwen Spies, directeur Welzijnskwartier, over de uitdagingen en kansen op dit gebied. “We hebben de zorg complex en duur gemaakt,” stelde Lohuis. “We zijn bijna vergeten dat zorgen voor elkaar iets menselijks is.”

“We zijn bijna vergeten dat zorgen voor elkaar iets menselijks is.”

De discussie leidde tot praktische inzichten. Zo werd geadviseerd om kleinschalig te beginnen, bijvoorbeeld met een huisarts, praktijkondersteuner en een welzijnsprofessional. Een deelnemer deelde zijn ervaring: “Wij wisten niet eens wat er mogelijk was in onze gemeente. Pas toen we samen optrokken met GGZ en de gemeente, ontstond een sterke samenwerking.”

Theater als gespreksstarter

Een bijzondere toevoeging aan het programma was de muziektheatervoorstelling ‘De illusie van de maakbaarheid’, gespeeld door Heelal BV en ontwikkeld in samenwerking met Optimale Zorg-Dappere Dokters. De voorstelling bracht het dreigende zorginfarct op indringende wijze in beeld. Toosje Valkenburg, huisarts en medisch bestuurder van UNICUM-huisartsenzorg, nodigde huisartsenorganisaties namens Optimale Zorg-Dappere Dokters uit om de voorstelling naar hun regio te halen en het gesprek over de toekomst van de zorg aan te gaan met andere professionals èn patiënten.

Dag 2: inspiratie en praktische oplossingen

De tweede dag lag de focus op concrete oplossingen. Op de informatiemarkt ontdekten deelnemers innovaties en interventies op het gebied van duurzaamheid, arbeidsmarkt, digitalisering en kwaliteit.

Pieter Hilhorst, lid van de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving, benadrukte in zijn lezing het belang van een collectieve aanpak. “De grootste winst voor inwoners haal je uit samenwerking tussen verschillende domeinen.”

Tijdens zes inspiratiesessies werden verschillende thema’s uitgediept. Annemijn Goeree (zorgorganisatie Aafje) en Renée Kok (Huisartsenspoedposten Rijnmond) toonden bijvoorbeeld hoe nauwe samenwerking tussen huisartsenspoedposten en de acute thuiszorg leidde tot betere en snellere zorgverlening op de juiste plek en op het juiste moment. En in een andere inspiratiesessie presenteerde ‘groene huisarts’ Diana Lucassen praktische stappen voor huisartsenpraktijken om duurzame keuzes te maken zonder dat dit extra belasting voor de werkdruk betekent.

AI en ‘doenvermogen’ als slotakkoord

In het laatste plenaire deel van de Tweedaagse gaf Nicky Hekster (Nederlandse AI-coalitie) inzicht in de rol van kunstmatige intelligentie in de zorg. Daarna namen Arthur Kruisman en Patrick Donath van de Vrije Denkers het publiek mee in een interactieve sessie over ‘doenvermogen’: niet blijven plannen, maar kleine veranderingen direct in gang zetten.

De InEen Tweedaagse bood twee dagen vol inspiratie, reflectie en actiegerichte gesprekken. Er ontstonden waardevolle connecties en ideeën die de zorgsector kunnen helpen bij de uitdagingen van de toekomst passeerden de revue. Eén ding werd duidelijk: samenwerking en innovatie zijn cruciaal om de eerstelijnszorg toegankelijk en toekomstbestendig te houden.

Foto-impressie

Fotografie: Christina Chouchena