Om zorg en ondersteuning in de toekomst beschikbaar te houden voor iedereen die dat nodig heeft, moeten we nu iets veranderen. Daarover hebben achttien organisaties in zorg en welzijn, waaronder InEen, afspraken gemaakt in het Aanvullend Zorg- en Welzijnsakkoord (AZWA). De afspraken ondersteunen de noodzakelijke versterking van de eerstelijnszorg en continuïteit van de huisartsenzorg, waar wij ons met onze leden voor inzetten. 

Doordat we ouder worden, verdubbelt de komende jaren de groep mensen die zorg nodig heeft. Het aantal zorgverleners kan onvoldoende meegroeien. Het moet dus anders om de kwaliteit van bestaan van hen die het meest afhankelijk zijn van ondersteuning en zorg te behouden. Daarom gaan we het voor en met elkaar slimmer organiseren. 

De beweging ‘naar de voorkant’ (sociaal domein en medische preventie) loopt als een rode lijn door het AZWA.  Daarmee wordt de beweging die is gestart met het Integraal Zorgakkoord voortgezet. Zo worden er in de medisch specialistische zorg en GGZ afspraken gemaakt waardoor patiënten met een urgente zorgvraag sneller worden geholpen, en komen er meer financiële middelen beschikbaar voor medische preventie. Ook belangrijke afspraken over een structurele versterking van samenwerking tussen het medisch en sociaal domein structureel dragen hieraan bij. 

Versterking van de eerstelijns- en huisartsenzorg 

Om de zorg dicht bij huis toegankelijk te houden voor iedereen, krijgen in heel Nederland hechte wijkverbanden en regionale eerstelijnssamenwerkingsverbanden (RESV’s) vorm. Hiermee geven we invulling aan de Visie eerstelijnszorg 2030. Hiervoor ontvangen regio’s nu subsidie. In het AZWA zijn afspraken gemaakt over structurele financiering vanaf 2027. Dat is cruciaal voor het verankeren van de versterking van de eerstelijnszorg.  

Om de continuïteit van de huisartsenzorg te ondersteunen, zet het AZWA stevig in op acties die stimuleren dat huisartsen zich verbinden aan een vaste groep patiënten en wordt geïnvesteerd in de activiteiten die hiervoor regionaal door InEen-leden en huisartsen worden ondernomen.  Afspraken over financieel maatwerk zorgen ervoor dat in de regio verder gewerkt kan worden op de continuïteit van huisartsenzorg, bijvoorbeeld door ondersteuning van praktijkhouders, het starten of uitbreiden van praktijken of het introduceren van innovatieve werkvormen. Ook het verminderen van regeldruk en doorontwikkeling van Thuisarts.nl gaan daarbij helpen. 

Randvoorwaarden 

In het AZWA zijn afspraken gemaakt over de financiering van activiteiten in de huisartsen- en eerstelijnszorg. Voor een deel is dit afkomstig uit de remgelden die beschikbaar zijn om extra zorgvraag door de halvering van het eigen risico te compenseren. Mocht een nieuw kabinet besluiten om de halvering van het eigen risico niet voort te zetten, dan vervalt een deel van de remgelden. De toezegging van de minister dat de reguliere groeipercentages voor de huisartsen- en multidisciplinaire zorg, de benodigde financiering voor borging van RESV’s en de financiering van afspraken vanuit de VWS-begroting (zoals de afspraken in het sociaal domein) ook dan beschikbaar blijven, geeft het InEen-bestuur het vertrouwen om het onderhandelaarsakkoord te tekenen en met een positief advies voor te leggen aan de leden. 

*De onderhandelende organisaties zijn: ActiZ, De Nederlandse GGZ, FMS, GGD GHOR Nederland, InEen, LHV, MIND, NFU, Patiëntenfederatie Nederland, NVZ, Sociaal Werk Nederland, VNG, ZKN, V&VN, ZorgthuisNL, ZN, Zorginstituut Nederland, NZa en het Ministerie van VWS 

Bekijk ook

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang updates en nieuws over de eerstelijnszorg.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vacatures

  • Momenteel zijn er geen vacatures..
Bekijk alle vacatures