6 maart 2025 Toolkit Capaciteitverhogende innovaties op de huisartsenspoedpost
Om het gebruik van capaciteitverhogende innovaties een impuls te geven, heeft InEen een toolkit ontwikkeld.
Landelijke partijen in de acute zorg hebben afspraken gemaakt om ervoor te zorgen dat patiënten sneller op de juiste plek geholpen kunnen worden. Ook InEen heeft de afspraken ondertekend. Het doel is dat zorgaanbieders realtime informatie delen over beschikbare bedden en plekken in de acute zorg, zodat patiënten sneller en beter geholpen en verwezen kunnen worden.
Het delen van meer informatie over beschikbare bedden en plekken helpt om te zien waar het druk is in de acute zorg, of waar juist een zorgverlener beschikbaar is. Zo hebben zorgprofessionals beter inzicht in de beschikbaarheid van passende vervolgzorg en kunnen zij hun tijd zo goed mogelijk besteden. Het akkoord is ook ondertekend door ouderen- en thuiszorgbrancheorganisatie ActiZ, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), Ambulancezorg Nederland (AZN), Landelijk Netwerk Acute Zorg, de Nederlandse ggz, Nederlandse Federatie Universitaire Medische Centra (NFU) en Zorgverzekeraars Nederland (ZN).
Astrid Scholl, programmamanager Zorg & Kwaliteit bij InEen: “Het delen van data draagt bij aan het behouden en verbeteren van de toegankelijkheid van de acute zorg. Het helpt om de capaciteit die er is optimaal in te zetten. Gezien de toenemende krapte op de arbeidsmarkt en de groter wordende zorgvraag is dat essentieel. Daarom zetten we als landelijke partijen deze stap met elkaar.”
InEen onderzoekt met een aantal leden welke data bijdragen aan dat doel. De data worden gedeeld via de app van de Stichting Landelijk Platform Zorgcoördinatie. Deze app wordt nu al gebruikt bij drukte op de spoedeisende hulp van het ziekenhuis en in de geboortezorg. Met het landelijke akkoord wordt dit uitgebreid naar de ambulancezorg, de huisartsenspoedzorg, acute verpleging & verzorging en de acute GGZ.
Om het gebruik van capaciteitverhogende innovaties een impuls te geven, heeft InEen een toolkit ontwikkeld.
Afgelopen jaarwisseling zijn 1.162 vuurwerkslachtoffers geholpen op de spoedeisende hulp of bij een huisartsenspoedpost. Dat is vier procent minder dan tijdens de jaarwisseling 2023-2024.
Video met praktische tips voor soepele zorgverlening tijdens oud en nieuw.
Ontvang updates en nieuws over de eerstelijnszorg.