18 december 2024 De eerste lijn heeft de grootste uitdagingen
De uitdagingen voor de gezondheidszorg zijn volgens Ilse te Walvaart het grootst in de eerste lijn. Daarom begon ze afgelopen jaar als bestuurder bij NEO Huisartsenzorg.
Op donderdag 7 november debatteert de Vaste Kamercommissie VWS met minister Agema en staatssecretaris Maeijer over de eerstelijnszorg. De bewindspersonen zetten in hun Kamerbrief van 25 oktober jl. stevig in op het versterken van de samenwerking in wijk en regio. Een integrale benadering van de financiering en contractering van de professionals in zorg en welzijn die het hechte wijkverband vormen is nodig om die samenwerking goed vorm te geven, benadrukt InEen in haar inbreng voor het commissiedebat.
Als vereniging voor eerstelijnsorganisaties staat InEen voor samenhangende eerstelijnszorg en blijvend toegankelijke huisartsenzorg voor alle Nederlanders. De Visie eerstelijnszorg 2030 die InEen samen met de andere eerstelijnspartijen, VWS en Zorgverzekeraars Nederland heeft onderschreven, geeft richting aan een toekomstbestendige inrichting van de eerstelijnszorg. Er zijn in de Visie afspraken gemaakt over het vormen van regionale eerstelijnssamenwerkingsverbanden (RESV). Het RESV ondersteunt hechte wijkverbanden die ten minste bestaan uit huisartsen, wijkverpleegkundigen, apothekers en sociaal domeinprofessionals, maakt afspraken over de inbreng van de eerstelijnszorg aan regiotafels en kan daarnaast regionale vraagstukken op het gebied van onder meer arbeidsmarkt en ICT oppakken.
In de praktijk staan de verschillende manieren waarop de zorg en ondersteuning van professionals uit het hechte wijkverband wordt gefinancierd en ingekocht goede samenwerking vaak in de weg. In het sociale domein bestaat niet overal eenzelfde basisinfrastructuur, multidisciplinair overleg wordt niet voor iedereen vergoed en sommige vormen van zorg worden onvoldoende ingekocht. Om hier verandering in te brengen, is het belangrijk dat er meer integraal – over de schotten van de stelsels heen – wordt gekeken naar de financiering en contractering. Daarom dringt InEen aan op een analyse van wet- en regelgeving om mogelijke belemmeringen voor goede wijksamenwerking in kaart te brengen.
Ook pleit InEen voor voldoende ruimte voor regionaal maatwerk bij de vorming van een RESV. De Visie eerstelijnszorg 2030 laat de keuze voor de vorm aan de regio zelf, zodat voortgebouwd kan worden op bestaande, goed werkende structuren in wijk en regio. In alle regio’s in Nederland bestaan al regionale huisartsenorganisaties (RHO’s) die met mandaat van de aangesloten huisartsen afspraken maken over domeinoverstijgende samenwerking in de regio en ondersteuning bieden op het gebied van onder andere ICT, personeelsbeleid, acute zorg (zorgcoördinatie, spoedpleinen) en de 24/7 continuïteit van zorg. Daarnaast zijn in alle regio’s meerdere organisaties voor wijkverpleging en sociaalwerkorganisaties actief. Het is onnodig om tijd, geld en energie te steken in het vormen van extra governancestructuren als de regionale partijen ook in een netwerk kunnen samenwerken.
Lees de volledige inbreng van InEen voor het Commissiedebat eerstelijnszorg.
De uitdagingen voor de gezondheidszorg zijn volgens Ilse te Walvaart het grootst in de eerste lijn. Daarom begon ze afgelopen jaar als bestuurder bij NEO Huisartsenzorg.
“Het maken van afspraken tussen regionale partijen die dat niet gewend zijn, om zo invulling te geven aan het Integraal Zorgakkoord, vraagt veel effort”, zegt Daan Kerklaan.
Denk groot, begin klein. Dat advies gaf Ron Wissink de honderden genodigden op 28 november tijdens zijn afscheid als voorzitter van de raad van bestuur bij Dokter Drenthe.
Ontvang updates en nieuws over de eerstelijnszorg.