18 december 2024 ”Laat samenwerking op natuurlijke wijze ontstaan”
“Het maken van afspraken tussen regionale partijen die dat niet gewend zijn, om zo invulling te geven aan het Integraal Zorgakkoord, vraagt veel effort”, zegt Daan Kerklaan.
De uitdagingen voor de gezondheidszorg zijn volgens Ilse te Walvaart het grootst in de eerste lijn. Daarom begon ze afgelopen jaar als bestuurder bij NEO Huisartsenzorg. “Mijn contacten met huisartsen in de regio Nijmegen zijn een plezierige herkenning. Ik wist al dat samenwerking in hun natuur gebakken zit.”
Ze werkte vijftien jaar bij zorgverzekeraar VGZ en was daarna bijna tien jaar in dienst bij het Radboudumc. Ilse te Walvaart: “De rode draad in mijn loopbaan is dat ik graag aan de slag ga om ons mooie zorgstelsel toekomstbestendig te houden. In mijn beleving zijn de uitdagingen op dit moment het grootst in de eerste lijn, bij de huisartsen. Daarom ben ik overgestapt naar NEO Huisartsenzorg. In mijn laatste functie in het Radboudumc had ik al veel contact met de beroepsgroep. Ik was er bedrijfskundig directeur binnen het Centrum voor Geïntegreerde Zorg. Daar wordt bijvoorbeeld de vraag gesteld of een patiënt gebaat is bij de academische zorg of dat een alternatief in de eerste lijn beter is. In afstemming met de eigen huisarts wordt vanuit diens generalistische expertise en kennis van de context bekeken hoe de kwaliteit van leven het best gerealiseerd kan worden voor deze patiënt.”
Te Walvaart zet de uitdagingen voor huisartsen op een rij: “Ten eerste kan het sociaal domein lang niet alle sociale vraagstukken beantwoorden, waardoor die bij de huisarts terechtkomen en medische vraagstukken worden. Verder is er de beweging van zorg uit de tweede lijn die wordt verplaatst naar de eerste lijn. Ook zijn huisartsenpraktijken organisatorisch relatief kleine entiteiten, maar krijgen ze enorme transformatieopdrachten op hun bord die voortkomen uit onder meer het Integraal Zorgakkoord (IZA). Tegelijk zijn de tijdsdruk en werklast groot. Met mijn rugzakje, onder meer gevuld in de academie, hoop ik te kunnen bijdragen aan oplossingen.”
Bij NEO Huisartsenzorg staat ‘integrale samenwerking’ hoog op de prioriteitenlijst. Te Walvaart: “25 jaar geleden is de organisatie opgezet voor spoedzorg. Later kwamen er ook een bv ter ondersteuning van de dagpraktijken en een bv voor GGZ in de huisartsenpraktijk. We willen niet langer vanuit deze kolommen werken, maar oplossingen aandragen voor 24/7-huisartsenzorg. Integraal samenwerken betekent ook samenwerken met eerstelijnszorgpartners en ziekenhuizen.”
“We proberen elkaar door deze tijd van personeelskrapte te helpen”
Ze geeft een voorbeeld. “Enkele poliklinieken van het Cansius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) hebben moeite om voldoende doktersassistentes te vinden. Binnenkort start een mooie pilot. Triagisten en doktersassistenten die bij NEO Huisartsenzorg werken in de ANW-uren, voorzien deels in de behoefte van het ziekenhuis. Zij draaien overdag een dienst op de polikliniek. We zijn ook van plan triagisten en doktersassistenten bij ons gecontracteerd voor de ANW-diensten in te zetten ter ondersteuning van de huisartsenpraktijk overdag. Zij krijgen een contractuitbreiding. Op dit soort manieren proberen we elkaar door deze tijd van personeelskrapte te helpen.”
Wat is Te Walvaart opgevallen sinds ze in de eerste lijn werkt? “Van regionale huisartsenorganisaties (RHO’s) wordt veel verwacht. Veel partijen in het zorgveld zien de belangrijke positie van de huisarts en betrekken de RHO bij de ontwikkelingen. Maar het systeem sluit niet altijd goed aan, waardoor we geconfronteerd worden met vraagstukken over bijvoorbeeld contractering die we nu nog niet goed kunnen beantwoorden. Wanneer dat wel het geval is? Ik hoop in elk geval dat we over een jaar voldoende toegerust zijn om deze klus te klaren.”
Te Walvaart hoopt ook dat in 2025 progressie wordt geboekt op het vlak van centrale professionele ondersteuning, vertrouwd met de vraagstukken uit de eerste lijn. “Wij werken intensief samen met andere RHO’s. En ook onder meer met het sociaal domein. Dat leidt bijvoorbeeld tot governance- en btw-vraagstukken. RHO’s zijn relatief kleine entiteiten, we hebben bijvoorbeeld geen jurist of fiscalist. Ik zou graag zien dat InEen hierin een stevige stap zet en RHO’s faciliteert in dergelijke samenwerkingen.”
“Het maken van afspraken tussen regionale partijen die dat niet gewend zijn, om zo invulling te geven aan het Integraal Zorgakkoord, vraagt veel effort”, zegt Daan Kerklaan.
Denk groot, begin klein. Dat advies gaf Ron Wissink de honderden genodigden op 28 november tijdens zijn afscheid als voorzitter van de raad van bestuur bij Dokter Drenthe.
Lees de volledige inbreng van InEen voor het Commissiedebat eerstelijnszorg op 7 november 2024.
Ontvang updates en nieuws over de eerstelijnszorg.