‘Niemand staat er meer alleen voor’

Op 2 september 2024 is het Convenant Medisch Generalistische Zorg (MGZ) ondertekend op het ministerie van VWS. Met dit convenant borgen ActiZ, InEen, LHV, NVAVG, Verenso, VGN en ZN de beschikbaarheid en toegankelijkheid van MGZ voor mensen met een indicatie voor langdurige zorg (Wlz). Het initiatief voor dit convenant is genomen tegen de achtergrond van ontwikkelingen als toenemende vergrijzing, groeiende zorgvraag, tekorten aan artsen en andere professionals in de zorg- en welzijnssector.

MGZ is ‘het geheel aan geneeskundige zorg die huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde en artsen verstandelijk gehandicapten (arts VG) in samenspel plegen te bieden, zowel overdag als bij spoedzorg in de avond-, nacht- en weekenduren (ANW-uren)’. Steeds meer Wlz-cliënten blijven thuis wonen of kiezen voor een kleinschalige of geclusterde woonvorm. ‘Behandeling’ als onderdeel van de Wlz-aanspraak neemt daarbij een bijzondere plaats in omdat behandeling in veel situaties ten dele uit de Wlz vergoed wordt èn ten dele uit de zorgverzekeringswet (Zvw). In al deze situaties is samenwerking tussen specialisten ouderengeneeskunde, artsen gehandicaptenzorg, huisartsen en overige eerstelijnszorg noodzakelijk. Afspraken over deze samenwerking en daarbij passende zorginkoop komen in de praktijk lang niet altijd vanzelf tot stand.

“Met het convenant regelen we de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor deze kwetsbare patiëntengroep en bieden we de betrokken artsen in de regio duidelijkheid”

“Met het convenant regelen we de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor deze kwetsbare patiëntengroep en bieden we de betrokken artsen in de regio duidelijkheid”, aldus InEen-bestuurslid Barbara de Doelder. Het biedt een kader voor regionaal samenwerkende partijen om tot passende afspraken te komen, zodanig dat MGZ voor alle Wlz-cliënten toegankelijk en beschikbaar is. En zodanig dat artsen, professionals, zorgorganisaties, zorgkantoren en zorgverzekeraars werkende en (financieel) haalbare samenwerkingsafspraken kunnen maken.

Gewenste situatie

In het convenant spreken zorgkantoren, zorgverzekeraars, aanbieders en artsen af hoe invulling gegeven kan worden aan de gezamenlijke verantwoordelijkheid. De zorgvraag staat centraal, MGZ is voor elke zorgvrager met Wlz-indicatie toegankelijk – zowel overdag (reguliere zorg) als voor spoedzorg in de ANW-uren – en de zorg wordt geboden door de daarvoor best geëquipeerde arts, die daarin ondersteund wordt om zo effectief en efficiënt mogelijk te kunnen werken.

De afspraken in het convenant zijn de basis voor concrete afspraken tussen zorgaanbieders en professionals in de regio. Indien zij problemen ondervinden om tot passende afspraken te komen, wenden zij zich tot de regionale overlegstructuur, die onder verantwoordelijkheid van zorgkantoor en zorgverzekeraar samengeroepen wordt. Iedere regio is vrij om voor die regio de meest passende oplossingen te ontwikkelen of te behouden. Binnenkort volg de handreiking bij het convenant met extra informatie over de beoogde werkwijze en hoe daar samen te komen.

Randvoorwaarden

Partijen betrokken bij het convenant zijn uiteraard aanspreekbaar op de relevante (landelijke) randvoorwaarden rond bijvoorbeeld zoals passende bekostiging, ICT/gegevensuitwisseling en de specifieke situatie van niet gecontracteerde zorg (o.a. PGB) en zullen zo nodig ook de stelselpartijen hierop aanspreken. Daarnaast spannen landelijke partijen zich in om regionaal overleg rond MGZ te verbinden met bestaande programma’s en regionale overleg- en samenwerkingsvormen.

Bekijk ook

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang updates en nieuws over de eerstelijnszorg.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.