In Rotterdam zijn twee solo-huisartsenposten actief die geen onderdeel zijn van de reguliere huisartsendienstenstructuur. EenVandaag besteedde hier op 6 september uitgebreid aandacht aan. De solo-posten hebben beperkte openingstijden en leveren ook minder spoedeisende zorg in avond, nacht en weekend tegen het hogere spoedzorgtarief. “De zorg wordt dan onnodig duur betaald en het is verwarrend voor patiënten, benadrukte InEen-directeur Anoeska Mosterdijk in de televisie- en radio-uitzending. 

Beide solo-posten laten de nachturen over aan Huisartsenspoedposten Rijnmond. EenVandaag interviewde huisarts en medisch manager Yolanda Jansen. Zij legde aan de hand van een patiëntcasus uit dat het onwenselijk is dat de soloposten de definitie van wat spoed is oprekken en iedereen in de avond langs laten komen, ook als het tot de volgende dag kan wachten.  

Zorgverzekeraar moet vergoeden 

Hoewel de solo-posten geen contract hebben, moet zorgverzekeraar Zilveren Kruis de wettelijk vastgestelde tarieven voor spoed huisartsenzorg wel vergoeden. In een reactie aan Een Vandaag liet de zorgverzekeraar weten dat een officiële huisartsenpost ook in de nacht zorg levert, visites rijdt en samenwerkt met de SEH. De solo-posten doen dat niet. ‘Het ondermijnt wat ons betreft het reguliere netwerk van zowel de huisartsenzorg als de spoedzorg in Rotterdam, zeker in de gevallen wanneer geen sprake is van spoedeisende huisartsenzorg’, aldus Zilveren Kruis. 

Samenwerking belangrijk 

Minister van VWS Fleur Agema schreef in een schriftelijke reactie aan EenVandaag: ‘Ik begrijp dat deze spoedposten in Rotterdam niet zijn aangesloten bij het regionale systeem waarmee (nagenoeg) alle huisartsen in Nederland de spoedzorg organiseren en vind het belangrijk dat huisartsen samenwerken met de andere zorgaanbieders in de regio.’ 

Lees het artikel, met onderaan de televisie-uitzending en luister naar het radio-interview van EenVandaag met Anoeska Mosterdijk.

Bekijk ook

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang updates en nieuws over de eerstelijnszorg.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.