De continuïteit van de huisartsenzorg staat in steeds meer regio’s onder druk. Huisartsenpraktijken hebben een patiëntenstop en praktijkopvolgers zijn niet altijd tijdig te vinden. Om regionale huisartsenorganisaties (RHO’s) te ondersteunen bij het bevorderen van continue en toegankelijke huisartsenzorg heeft InEen een handreiking ontwikkeld. Voor situaties waarin huisartsenpraktijken onverwacht wegvallen heeft InEen samen met LHV een noodplan gemaakt voor RHO’s en huisartsen. 

Regionale visie continuïteit huisartsenzorg 

De handreiking Structureel werken aan continue en toegankelijke huisartsenzorg helpt een antwoord te formuleren op de vraag hoe een RHO kan bijdragen aan het behoud van een vaste huisarts voor iedereen. Het vertrekpunt is een regionale visie op continuïteit van de huisartsenzorg, die gedragen wordt door de aangesloten huisartsen. De handreiking geeft handvatten voor het opstellen van zo’n visie en een overzicht van activiteiten die de RHO kan ondernemen. Bijvoorbeeld het ondersteunen van startende en stoppende huisartsen, tijdelijk beheren van huisartsenpraktijken, inzet van hybride zorg en het aantrekken en behouden van zorgpersoneel voor de regio. 

Opvangen acuut tekort aan huisartsenzorg 

Een acuut tekort aan huisartsenzorg is niet altijd te voorkomen, bijvoorbeeld door het onverwacht sluiten van een huisartsenpraktijk. RHO’s en huisartsen die werken aan een noodplan kunnen gebruikmaken van de door InEen en LHV ontwikkelde handreiking met checklist. Deze biedt inzicht in activiteiten die voor, tijdens en na een acuut tekort van belang zijn. Met de handreiking willen InEen en LHV bijdragen aan een veerkrachtige en flexibele organisatie van huisartsenzorg die bestand is tegen onverwachte situaties.  

Downloads 

Aan de slag met het thema Continuïteit van zorg?

De handreiking voor het structureel werken aan continue en toegankelijke huisartsenzorg en het noodplan bij een acuut tekort aan huisartsenzorg helpen u op weg.

Afbeelding van de cover met huisarts die een welkomend gebaar maakt

Download de handreiking Structureel werken aan continue en toegankelijke huisartsenzorg

Afbeelding van de cover met tekst en iconen
Download de handreiking Noodplan bij acuut tekort aan huisartsenzorg