7 november 2024 Leefstijlinitiatieven in de eerste lijn in kaart
De inventarisatie laat zien dat leefstijl in veel regio’s op de agenda staat.
“Binnen diverse zorgprogramma’s is er nog best veel ruimte voor verbetering voor de kwaliteit van zorg,” dit concludeert Erik Bischoff (kaderhuisarts Astma en COPD en onderzoeker chronische aandoeningen en multimorbiditeit) in de Benchmark Ketenzorg 2023 die vandaag verschijnt. Aan de benchmark deden 70 zorggroepen mee die gezamenlijk 14,5 miljoen patiënten vertegenwoordigen. Naast de kwantitatieve resultaten van zorggroepen staat in de Benchmark Ketenzorg 2023 een hoofdstuk met programmaoverstijgende indicatoren en een uitgebreide reflectie van Erik Bischoff.
In de Benchmark Transparante Ketenzorg staat van oudsher informatie over de zorgprogramma’s Diabetes Mellitus type 2, COPD, Astma en Vasculair Risico Management bij patiënten met een hartvaatziekte (HVZ) en een verhoogd risico op hartvaatziekten (VVR). Dit jaar is daar voor het eerst het thema ouderenzorg aan toegevoegd.
Voor het zorgprogramma ouderenzorg hebben 30 zorggroepen gegevens aangeleverd. Gezamenlijk vertegenwoordigen zij 26.011 75+-plussers. Aangezien ouderenzorg voor het eerst deel uitmaakt van het rapport, hebben we kaderhuisarts ouderengeneeskunde Herman Wisselink bereid gevonden om te reflecteren op de uitkomsten. Het interview is te lezen in de benchmark.
In de Benchmark Transparante Ketenzorg 2023 valt op dat er minder zorggroepen gegevens hebben ingevuld, maar dat het aantal deelnemende patiënten aan ketenzorgprogramma’s licht is gestegen. Dit is het gevolg van een landelijke ontwikkeling waarbij zorggroepen met elkaar fuseren.
Een andere landelijke ontwikkeling is dat huisartsen steeds meer zorg overnemen uit de tweede lijn. In de Benchmark Transparante Ketenzorg 2023 is deze ontwikkeling heel duidelijk zichtbaar voor diabetes mellitus 2 en hart- en vaatziekten. Afgelopen jaren maakten meer mensen gebruik van de zorg in de eerste lijn en daalde het percentage van patiënten dat onder behandeling is in het ziekenhuis. Voor patiënten met COPD geldt deze trend overigens niet.
Benieuwd naar alle resultaten? Download Benchmark Ketenzorg 2023
De inventarisatie laat zien dat leefstijl in veel regio’s op de agenda staat.
InEen, LHV, NHG, ActiZ en de Nederlandse GGZ sluiten zich aan bij de CumuluZ Coalitie.
De wachttijd voor niet-spoedeisende telefoontjes naar de huisartsenspoedpost is met 20% gedaald ten opzichte van 2022. Ook het aantal contacten is minder hoog en terug op het niveau van 2021.
Ontvang updates en nieuws over de eerstelijnszorg.