Campagne 'Goed voor elkaar' voor een vitale huisartsenzorg

Om werkgevers en werknemers in de huisartsenzorg verder te helpen met het praktisch vormgeven van duurzame inzetbaarheid, bundelen de cao-tafel Huisartsenzorg en de Stichting Sociaal Fonds Huisartsenzorg (SSFH) hun krachten in het programma ‘Goed voor elkaar’.

De huisartsenzorg is een prachtige sector om in te werken. Nergens staat de persoonlijke patiëntenzorg zo centraal en heb je als zorgprofessional zoveel vrijheid en tegelijkertijd verantwoordelijkheid in het uitvoeren van je werk. En dat maakt het soms een hele uitdaging om zowel lichamelijk als mentaal fit aan het werk te blijven en met plezier jezelf te blijven ontwikkelen. Werkgevers en werknemers dragen samen verantwoordelijkheid voor hun duurzame inzetbaarheid, nu en in de toekomst. Maar wat betekent dat nou eigenlijk? En vooral: hoe geef je dit in de dagelijkse praktijk vorm? Wat heb je daarbij nodig van elkaar?

Start ‘Goed voor elkaar’
In de videoserie ‘In gesprek’ (zie hiernaast) komen professionals uit de huisartsenpraktijk aan het woord. Ze vertellen hoe zij duurzame inzetbaarheid in de praktijk brengen.

Het programma herken je aan het ‘Goed voor elkaar’-logo. We zeggen hiermee dat je het zowel ‘goed voor elkaar moet hebben’ als ‘goed voor elkaar moet zijn’ zodat je er blijvend voor je patiënten kunt zijn. Blijf op de hoogte via deze pagina en de site van ssfh.

Zorgvraag complexer
De vraag naar huisartsenzorg is in de afgelopen jaren flink gegroeid en de zorgvraag is complexer geworden. Dit brengt een hogere werkdruk met zich mee en dat is iedere dag merkbaar in huisartsenpraktijken en gezondheidscentra. Als werknemer moet je zelf initiatief nemen om interessant en inzetbaar te blijven voor je huidige of volgende werkgever. Als werkgever speel je een belangrijke rol in dat proces en moet je ook in jezelf investeren. Als huisarts, als werkgever en als ondernemer. En dus is het belangrijk dat werkgevers en werknemer op tijd met elkaar in gesprek gaan over de inhoud van het werk en dat wat ieder nodig heeft om goed te kunnen werken.

Hulpmiddelen
Het programma Goed voor elkaar reikt praktische handvatten aan. Hoe ga je de dialoog aan over wat er nodig is om duurzaam inzetbaar te blijven? Met welke middelen kun je het werkplezier bevorderen? Wat is nodig om mentaal krachtig te blijven? Welke scholingsmogelijkheden zijn er of hoe kun je je verbreden in jouw functie of vakgebied?

Bekijk hier ook het persbericht.

 

Dit artikel is voor het laatst gewijzigd op: 30 oktober 2019

In de videoserie ‘In gesprek’ komen professionals uit de huisartsenpraktijk aan het woord. Ze vertellen hoe zij duurzame inzetbaarheid in de praktijk brengen.

Elianne (praktijkondersteuner): ‘Jezelf ontwikkelen is een taak van de huisarts en jezelf.’

Diana (huisarts): ‘We doen het als team samen.’


Judith (doktersassistente): ‘Als je verandering wilt zien, moet je dat zelf aangeven’

Bart (huisarts): ‘De beste nascholing doe je met je assistenten en praktijkverpleegkundigen’


Contactpersonen