Huisartsenzorg biedt carrièreperspectief

12 maart 2020

De campagne ‘Mijn baan in de praktijk’ laat jongeren zien hoe leuk en waardevol het is om in de huisartsenzorg te werken. De campagne is een initiatief van de Stichting Sociaal Fonds Huisartsen (SSFH) en laat mbo- en hbo-studenten (en ook zijinstromers) op een persoonlijke manier kennismaken met de verschillende banen in de huisartsenzorg.

De unieke en persoonlijke videoportretten van praktijkondersteuners, praktijkverpleegkundigen, doktersassistenten en triagisten geven een goed beeld van de inhoud van het vak. Met name de persoonlijke interactie met de patiënt, het teamwork, de regelmatige werktijden en de verschillende ontwikkelmogelijkheden worden genoemd. “Laten we aan de buitenwereld tonen dat de huisartsenzorg prachtig en zinvol is en een mooi carrièreperspectief biedt”, aldus Petra Portengen, voorzitter van de SSFH.

Uit het AZW-werkgeversonderzoek van het CBS (2019) blijkt dat 77,4% van de huisartsenpraktijken en gezondheidscentra moeilijk vervulbare vacatures heeft. De vraag naar huisartsenzorg stijgt, maar het personeelsbestand blijft gelijk of daalt. De Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten (NVDA) trok vorig jaar oktober al aan de bel met een petitie aan de Tweede Kamer. Daarin de werd onder andere duidelijk gemaakt dat de patiëntveiligheid in gevaar raakt door de tekorten aan doktersassistenten en triagisten. Met de arbeidsmarktcampagne wil SSFH de positieve kanten van het werken inde huisartsenzorg benadrukken en op deze manier grotere groepen jongeren warm maken voor de sector. “De doktersassistent (is) van groot belang voor het bieden van een goede en toegankelijke huisartsenzorg voor iedereen”, aldus minister Bruins in een reactie op de NVDA-petitie.

Alle videoportretten en andere informatie over de campagne is te vinden op de website mijnbaanindepraktijk.nl. De campagne is een initiatief van SSFH en de cao-partijen Huisartsenzorg, waaronder InEen.

Gerelateerd nieuws


Bekijk meer

Contactpersonen