Meer vuurwerkslachtoffers op de huisartsenpost

4 januari 2019

Het aantal vuurwerkslachtoffers dat dit jaar tijdens oud en nieuw op de huisartsenposten is behandeld is gestegen. Het aantal slachtoffers dat zich liet behandelen op een spoedeisende hulp-afdelingen (SEH) is licht gedaald. Het totaal aantal vuurwerkslachtoffers is opnieuw gestegen van 1.134 naar 1.196, mogelijks was het letsel gemiddeld genomen minder ernstig.

100 gevallen meer

Naast SEH’s behandelen ook huisartsenposten vuurwerkslachtoffers. Over het algemeen gaat het om kleinere verwondingen. Naar schatting werden tijdens de jaarwisseling naast de 396 vuurwerkslachtoffers op SEH-afdelingen nog rond de 800 vuurwerkslachtoffers behandeld op huisartsenposten. Dat zijn er 100 meer op de posten dan vorig jaar.

Drukke nacht

De huisartsenposten hadden dan ook een drukke nieuwjaarsnacht. Vorig jaar was het echter drukker op de posten. Toen viel nieuwjaarsdag op een maandag en waren de huisartsenpraktijken een lang weekend dicht. Mensen konden dus drie dagen niet naar hun eigen huisarts. Dat vergrootte het aantal zorgvragen op huisartsenposten. Dat was dit jaar niet het geval. Daardoor konden de huisartsenposten het hogere aantal vuurwerkslachtoffers goed aan. Er zijn geen noemenswaardige problemen bekend.

Zorg op de juiste plek

Het is goed dat vuurwerkslachtoffers met lichtere verwondingen naar de huisartsenpost gaan, in plaats van rechtstreeks naar de spoedeisende hulp. Bij lichtere verwondingen kan de huisarts goede zorg verlenen. Zo wordt de juiste zorg geleverd op de juiste plek.

Meer informatie

Gerelateerd nieuws


Bekijk meer

Contactpersonen