Meer urgente zorgvragen op huisartsenposten in 2017
Het aantal urgente zorgvragen bij huisartsenposten in Nederland is in 2017 gestegen. Dat blijkt uit de jaarlijkse Benchmark Huisartsenposten van InEen. Hoewel het aantal consulten en visites licht daalde, steeg ook het aantal uren dat huisartsen gemiddeld per jaar besteden aan avond-, nacht- en weekenddiensten.
Stijging avond-, nacht- en weekenduren
De stijging van het aantal avond-, nacht- en weekenduren (ANW-uren) van huisartsen sluit aan bij het beeld dat de zorgcontacten op de huisartsenpost intensiever worden. Ze nemen meer tijd in beslag. Bij steeds meer patiënten is sprake van complexere problematiek, multimorbiditeit en samenhangende zorgvraagstukken.
Samenwerking
Om de zorg in de ANW-uren dicht bij de patiënt te kunnen blijven bieden, hebben huisartsenposten méér tijd nodig voor samenwerking en afstemming dan ze nu tot hun beschikking hebben. Het merendeel van de huisartsenposten werkt samen met de ambulancedienst, de dienstapotheek en met VVT en GGZ instellingen.
Urgentie
Hiernaast speelt ook de toename in de urgentie van de zorgvraag een rol. Met name de U2-consulten (consulten met de hoogste urgentie), leiden tot een grotere belasting voor de huisartsenposten. Deze patiënten moeten met spoed worden gezien en krijgen voorrang op geplande contacten met een lagere urgentie. Dit leidt tot een verstoring van de reguliere werkprocessen en is van invloed op de ervaren werkdruk.
Zorgconsumptie
De zorgconsumptie in de ANW-uren is in 2017 licht gedaald. Dit geldt met name voor consulten en - net als in voorgaande jaren - voor de visites. Dit heeft mogelijk te maken met een toegenomen inzet van regieartsen. Het aantal telefonisch afgehandelde consulten is gestegen.
Arbeidsmarkt
Het is voor huisartsenposten, net als voor andere sectoren in de zorg, lastig om triagisten en taakherschikkers aan te trekken. Vooral omdat diverse zorgdomeinen een beroep doen op hetzelfde arbeidspotentieel. Voor de toekomst is het van belang om de ontwikkelingen op het gebied van consultduur, capaciteitsinzet van huisartsen en triagisten, en de beschikbaarheid van waarnemers te blijven volgen.
Meer informatie: bekijk het bulletin of de info-graphics http://hapbulletin.nl/

Gerelateerde artikelen
-
OPEN: online patiëntinzage in de eerstelijnszorg
Huisartsen en eerstelijnsorganisaties vinden het belangrijk dat patiënten zelf meer regie kunnen hebben over hoe ze omgaan met hun gezondheid. Inzicht in de eigen medische gegevens kan patiënten helpen in hun omgang met de eigen gezondheid. Daarnaast is het per 2020 wettelijk verplicht om patiënten elektronisch…
lees verder -
Gegevensuitwisseling
Als eerste lijns zorgverlener wisselt u veel gegevens uit met andere zorgverleners. Op ons ledenportaal LINK, vindt u informatie over standaarden, richtljinen, voorbeelden en andere informatie over gegevensuitwisseling, zoals bijvoorbeeld de Gedragscode Elektronische Gegevensverwerking in de Zorg (EGiZ). …
lees verder -
Informatiebeveiliging
Informatiebeveiliging gaat om 3 zaken: beschikbaarheid van informatie, integriteit van informatie en veiligheid van informatie, oftewel privacy. Zonder informatie of de juiste informatie kan de kwaliteit van zorgverlening in het geding komen. Daarnaast rust op artsen de plicht om vertrouwelijk om te…
lees verder -
Benchmark Ketenzorg
Hier vindt u de Benchmark Transparante Ketenzorg rapportages over de afgelopen jaren. Daarnaast zijn de indicatoren met de specificaties van de indicatoren van de afgelopen jaren en 2018 opgenomen.
lees verder -
Benchmark HAP
Hier vindt u de jaarrapportages van de benchmark huisartsenposten.
lees verder
Gerelateerd nieuws
-
Schrijf nu in voor webinar OPEN
21 februari 2019
Het programmateam van OPEN organiseert op 28 februari om 16.00 uur een informatieve webinar (online kennissessie) voor huisartsenorganisaties, vertegenwoordigers van huisartsenkringen, zorggroepen en gezondheidscentra.
lees verder -
Nieuwe KNMG-meldcode per 1 januari verplicht
6 december 2018
Wanneer moeten vermoedens van kindermishandeling en huiselijk geweld worden gemeld bij Veilig Thuis? Een nieuw afwegingskader en stappenplan bij de KNMG-meldcode Kindermishandeling en huiselijk geweld bieden houvast bij het nemen van deze beslissing.
lees verder -
Website OPEN staat live
22 november 2018
Vanaf 2020 heeft iedereen recht om elektronisch inzage te kunnen krijgen in de medische gegevens die zorgverleners van hen bijhouden. Inzicht in die gegevens kan mensen helpen om meer grip te krijgen op hun gezondheid.
lees verder -
Neutrale informatie over (nieuwe) geneesmiddelen belangrijk
21 november 2018
Met medicijngebruik.nl houdt het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) huisartsen op een aantrekkelijke, audiovisuele manier op de hoogte van nieuws op medisch-farmaceutisch gebied.
lees verder -
Eén visie en plan voor digitalisering huisartsenzorg
25 oktober 2018
InEen, LHV en NGH werken al jaren nauw samen aan de digitalisering van de zorg. Daarvoor is nu een gezamenlijke visie met bijbehorende agenda van activiteiten vastgesteld. Hierin beschrijven we hoe digitale infrastructuur huisartsen, huisartsenposten, zorggroepen en gezondheidscentra kan ondersteunen…
lees verder -
Geactualiseerde NHG Praktijkwijzer Informatiebeveiliging gratis toegankelijk
18 oktober 2018
De NHG Praktijkwijzer voor Informatiebeveiliging (PW-IB) is de afgelopen periode door InEen, NHG en LHV geactualiseerd. Deze belangrijke Praktijkwijzer is nu gratis beschikbaar en ook via LINK te downloaden. De Praktijkwijzer helpt om snel en praktisch met informatiebeveiliging aan de slag te gaan.
lees verder -
Maand van de informatiebeveiliging Alert Online
12 oktober 2018
Oktober is de Europese maand van Cyber Security. Cybercrime brengt de Nederlandse economie per jaar zo’n € 10 miljard schade toe. Daarom heeft de overheid de nationale campagne Alert Online in het leven geroepen. Bij de aftrap meldde de Waarnemend Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid,…
lees verder -
Maand van de Informatiebeveiliging: Campagne Teken voor ZEKER
11 oktober 2018
Zorginstellingen hebben te maken met een voortdurende stroom van privacygevoelige gegevens die zij verwerken en bewaren. Zonder deze gegevens wordt het verlenen van goede en veilige zorg een stuk moeilijker. Alleen daarom als is informatiebeveiliging urgent. Omdat medewerkers daarbij een cruciale rol…
lees verder -
E-consult, hoe regelen we dat?
13 juli 2018
Een van de ambities in het hoofdlijnenakkoord huisartsenzorg, waar we afgelopen week mee akkoord zijn gegaan, is de toepassing van e-health te versterken. Uit de eHealth-monitor 2017 van Nictiz blijkt dat ongeveer 62% van de huisartsenpraktijken in Nederland de mogelijkheid van een e-consult biedt, maar…
lees verder -
Hoofdlijnenakkoord: financiering voor ontsluiten patiëntgegevens
6 juli 2018
Tussen 2019 en 2022 komt er meer geld beschikbaar voor digitalisering in de huisartsenzorg. Deze afspraak is gemaakt in het hoofdlijnenakkoord huisartsenzorg. Formeel moeten enkele partijen nog akkoord geven, maar als dat is gebeurd krijgt onder andere het programma OPEN (Ontsluiten van de Patiëntengegevens…
lees verder -
NZa monitor acute zorg
6 juli 2018
De NZa doet net als vorig jaar een monitor van de ontwikkelingen in de acute zorgketen. In deze monitor analyseert de NZa de instroom, doorstroom en uitstroom van patiënten in de hele keten. Dit is een verbetering ten opzichte van de vorige monitor die de verschillende sectoren (ambulance, HAP en SEH)…
lees verder -
Zorggroep & Gezondheidscentra Nijkerk werken aan een stevig IT-fundament
3 juli 2018
Toekomstbestendige en passende zorg is persoonsgericht, proactief en bovendien integraal, aldus het beleidsplan 2018-2020 van de Gezondheidscentra Nijkerk. Om dit te bereiken moet er efficiënt worden samengewerkt, multidisciplinair en over domeingrenzen heen. ‘Daarvoor,’ zegt directeur Sam Siemssen,…
lees verder -
Aan de slag met ongewenste praktijkvariatie
2 juli 2018
InEen heeft een Taskforce Praktijkvariatie in het leven geroepen die zorggroepen en gezondheidscentra gaat ondersteunen om ongewenste praktijkvariatie in de resultaten van ketenzorg te verminderen. Het reduceren van deze praktijkvariatie maakt deel uit van het kwaliteitsbeleid van zorggroepen en gezondheidscentra.…
lees verder -
Resultaten ketenzorg opnieuw verbeterd
2 juli 2018
Volgens de laatste cijfers uit de benchmark ‘Transparante Ketenzorg’ zet de groei in positieve uitkomsten van de zorg voor patiënten in zorgprogramma’s nog steeds door. Zo laat het ketenzorgprogramma voor diabetes zien dat het aantal mensen dat voldoet aan de streefwaarden voor cholesterol opnieuw gestegen…
lees verder -
Benchmark ketenzorg biedt aanknopingspunten voor verminderen praktijkvariatie
7 juni 2018
Volgens de laatste cijfers uit de benchmark ‘Transparante Ketenzorg’ zet de groei in positieve uitkomsten van de zorg voor patiënten in zorgprogramma’s nog steeds door.
lees verder -
Sluiten van hoofdlijnenakkoord MSZ vraagt om akkoord over huisartsenzorg
1 mei 2018
Het vorige week donderdag bereikte onderhandelaarsakkoord medisch-specialistische zorg (MSZ) is een positieve ontwikkeling, vinden de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en InEen, vereniging voor eerstelijnsorganisaties. Hierop moet dan wel een goed akkoord over huisartsenzorg volgen. “Het kan niet…
lees verder -
Privacy-bewustzijn is een vorm van kwaliteit
29 maart 2018
Eind mei treedt de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in werking. De nieuwe wet stelt strenge eisen aan de beveiliging van gegevens. Organisaties die veel persoonsgegevens verwerken, zoals de meeste eerstelijns organisaties, worden geacht een functionaris gegevensbescherming (FG) te hebben…
lees verder -
Eigen medische informatie altijd beschikbaar - Blog Anoeska Mosterdijk Skipr
21 december 2017
Voor Skipr schrijft InEen een aantal keer per jaar een blog over een actueel onderwerp, dit keer ging het over informatie-uitwisseling tussen patiënt en professional. Eigen medische informatie altijd beschikbaar Zo aan het eind van een jaar ontstaat bijna als vanzelf de neiging tot overpeinzingen.InEen…
lees verder -
2017 in vogelvlucht
18 december 2017
‘2017 was een turbulent jaar, waarin grote onderwerpen op de agenda stonden , zoals de werkdruk op de huisartsenpost, de vormgeving en financiering van organisatie & infrastructuur, de totstandkoming van een nieuw bestuurlijk akkoord en de zorg voor kwetsbare ouderen. Maar het was ook een jaar waarin…
lees verder -
Problemen UZI-pas met Macs
27 oktober 2017
Door de invoering van ZORG-ID zijn de problemen met de browser-plugins voor de UZI-passen opgelost. Bovendien verloopt de aanmelding met UZI-passen aanzienlijk sneller en kunnen leveranciers hun systemen gemakkelijker up-to-date houden. Helaas is deze oplossing alleen voor Windows-computers beschikbaar.…
lees verder -
De AVG: De verwerkersovereenkomst
20 oktober 2017
Bij uitbesteden van werk moet je goede afspraken maken met degene die werk voor jou doet, Wat moet worden gedaan? Wanneer? Welke kwaliteit? Wat te doen bij problemen? Dat geldt ook voor partijen die gegevens verwerken, de ‘verwerkers’. Dit is geregeld in de contracten met de verwerkers. Bijzonder is…
lees verder -
AVG - Een overzicht
6 oktober 2017
Al jaren wordt er gesproken over de Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), meestal in termen die een bedreiging aanduiden. Op 25 mei 2018 is het zo ver en wordt het nu werkelijk zo erg? Zoals aangekondigd behandelen we tot en met mei volgend jaar elke veertien dagen een aspect van de…
lees verder -
Belangrijk onderzoek gestart naar de effectiviteit van ketenzorg
29 september 2017
De Benchmark Transparante Ketenzorg die InEen jaarlijks voor zorggroepen organiseert laat al verschillende edities goede resultaten zien voor programmatische zorg. Veel chronisch zieken hebben baat bij hun deelname aan het zorgprogramma. De gestelde doelen en streefwaarden worden steeds vaker behaald.…
lees verder -
Benchmark Huisartsenposten legt gewicht in de schaal
29 september 2017
De Benchmark Huisartsenposten is dit jaar voor de twaalfde keer uitgevoerd. Doordat nagenoeg alle huisartsenposten in Nederland meedoen, heeft de benchmark zich kunnen ontwikkelen tot een betrouwbaar instrument om landelijke ontwikkelingen te volgen. Zo lieten de resultaten van 2016 onomstotelijk zien…
lees verder -
Risicofactoren verder onder controle, nu ombuigen naar persoonsgerichte zorg op maat
13 juni 2017
Ketenzorgorganisaties leveren steeds betere zorg voor mensen met een chronische aandoening. Steeds meer patiënten ontvangen zorg conform de NHG-Standaard. Met ondersteuning via programmatische zorg lukt het vaker om te stoppen met roken en lijken de uitkomstindicatoren voor LDL-cholesterol zich te stabiliseren.…
lees verder -
Informatiebeveiliging: een handreiking om te beginnen
2 juni 2017
Recent verscheen de InEen-handreiking Risicobeoordeling voor een goede informatiebeveiliging. Informatiebeveiliging is niet alleen van belang omdat het (wettelijk) moet, maar ook omdat het belangrijk is voor zorgaanbieders en hun patiënten.
lees verder -
Werk mee aan de effectmeting LSP
2 juni 2017
Binnenkort start VZVZ weer een onderzoek naar de effecten en baten van het LSP. De uitkomsten worden gebruikt om gebruik en toepassing te verbeteren. We raden iedereen aan om aan dit onderzoek mee te werken. Een optimaal functionerend LSP is in ieders belang, dat van organisaties, zorgverleners en niet…
lees verder -
MedMij organiseert een openbare consultatie
26 mei 2017
Het programma MedMij ontwikkelt zich gestaag en wordt langzamerhand meer concreet. MedMij wil ervoor zorgen dat iedereen op een veilige manier online gezondheidsgegevens kan verzamelen en gebruiken. In 2016 ging het programma van start met het ontwikkelen van een set standaarden voor een veilige uitwisseling…
lees verder -
UZI-passen niet op naam tijdelijk niet verkrijgbaar
26 mei 2017
Einde vorige week werd bekend dat het in de periode juni 2017 tot maart 2018 niet mogelijk zal zijn om de ‘UZI-medewerkerspas niet op naam’ (MNON) aan te vragen. Dit is het gevolg van onlangs aangescherpte regelgeving rond authenticatie en beveiliging die per 1 juli van kracht wordt. Naar eigen zeggen…
lees verder -
Een functionaris gegevensbescherming: wat moet je ermee?
22 april 2017
Volgend jaar mei treedt de nieuwe wet op het gebied van gegevensbescherming, de AVG, in werking. Deze wet stelt andere (strengere) eisen aan de manier waarop organisaties hun gegevensbescherming en hun informatiebeveiliging inrichten. Een belangrijk verschil met de huidige wetgeving (de Wbp), is dat…
lees verder -
Informatiebeveiliging: ontwikkelingen
31 maart 2017
Wijzigingen in wet- en regelgeving zetten de informatiebeveiliging weer even vol in de schijnwerpers. InEen doet er alles aan de leden te ondersteunen bij dit weerbarstige maar belangrijke onderwerp. Vorige week publiceerde Nictiz de BEIS-eisen (Beveiliging Eerstelijns Informatie Systemen) waaraan leveranciers…
lees verder -
Nieuwe versie modelbewerkersovereenkomst NVZ
10 februari 2017
De NVZ heeft een nieuwe versie van zijn modelbewerkersovereenkomst gepubliceerd. De KNMG beveelt deze overeenkomst aan als standaard modelbewerkersovereenkomst. De nieuwe versie is aangepast aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) die in mei 2018 van kracht wordt en daarmee de Wet bescherming…
lees verder -
CIBG en Uzi-pas
30 september 2016
Vorige week informeerden we jullie over het ongelukkige bericht vanuit UZI-pas-leverancier CIBG om webbrowsers niet bij te werken en zo te voorkomen dat de UZI-passen niet meer werken. Verschillende leden hebben ons hier vragen over gesteld. Inmiddels is helder dat de situatie lang niet voor alle combinaties…
lees verder -
KNMG-richtlijn ‘Omgaan met medische gegevens’ herzien
9 september 2016
De richtlijn ‘Omgaan met medische gegevens’ is herzien. De richtlijn geeft artsen helderheid over de uitwisseling, opslag en vernietiging van medische gegevens. De belangrijkste wijzigingen zijn de verwerking van nieuwe wetten en actuele jurisprudentie, zoals de Wkkgz (Wet kwaliteit, klachten en geschillen…
lees verder -
Betrouwbaarheid gegevens voor benchmark ketenzorg goed op orde
8 juli 2016
De eerste uitkomsten van het toetsingstraject benchmark ketenzorg laten zien dat tenminste 75% van de getoetste zorggroepen en gezondheidscentra aantoonbaar vergelijkbare en betrouwbare benchmarkgegevens aanleveren. In totaal hebben 115 zorggroepen en gezondheidscentra aan de toetsing deelgenomen. Zeker…
lees verder -
Roland Ekkelenkamp (Medicamus): ‘Wat is wezenlijk belangrijk voor zorgverleners?’
30 juni 2016
ICT is méér dan alleen techniek, vinden ze in de regio Noordwest-Veluwe en Zeewolde. Drie jaar geleden implementeerde de huisartsenorganisatie Medicamus het MEdicamus Informatie Systeem, MEIS. De keuze voor dit systeem, waarbij alle huisartsen in de regio zijn aangesloten en dat zowel de dagzorg, als…
lees verder -
Inzichten uit enquête strategisch informatiebeleid Huisartsenposten
25 juni 2016
Strategisch Informatiebeleid van eerstelijnsorganisaties wordt steeds belangrijker, zowel voor zorgverlening als voor bedrijfsprocessen en sturing. Om te kijken wat jullie op dit terrein nodig hebben, hebben we in april en mei van dit jaar een enquête uitgezet onder de huisartsenposten. De vragenlijst…
lees verder -
Vergoedingsregeling LSP huisartsenposten
14 mei 2016
Op 31 december 2015 liep het eerste LSP-convenant af. Daarin werd onder andere de vergoeding voor de meerkosten van het LSP-gebruik voor huisartsen, apothekers en huisartsenposten geregeld. Per locatie konden de huisartsenposten – naast de vergoeding van UZI-passen en UZI-middelen – aanspraak maken op…
lees verder -
Convenant Landelijk Schakelpunt
12 maart 2016
23 Partijen, waaronder InEen, hebben hun handtekening gezet onder het nieuwe convenant ‘Gebruik Landelijke Zorginfrastructuur 2016-2020 ’ en het bijbehorende businessplan. Daarmee bevestigen alle deelnemende partijen en drie nieuw toegetreden partijen (GGZ, NVAVG, SAN) hun intentie uit 2015 om de komende…
lees verder -
Nieuwe algemene voorwaarden gebruiksovereenkomst LSP
27 februari 2016
InEen, LHV, KNMP en VZVZ hebben een nieuwe afspraak gemaakt over de aansprakelijkheid bij onverhoopt niet goed functioneren van het LSP. Deze nieuwe afspraak zorgt voor een goede en reële dekking voor de verschillende beroepsgroepen, is verwerkt in de algemene voorwaarden en per 1 januari in werking…
lees verder -
Digitaal aanvragen van UZI-passen nu mogelijk
13 februari 2016
Vanaf deze week kunnen UZI-passen volledig digitaal worden aangevraagd door abonnees van het UZI-register. Dit levert een aanzienlijke tijdsbesparing op. De levering van UZI-passen bij papieren aanvraag kon oplopen tot zeven weken en zelfs langer in de periode voor 2015. Via de digitale aanvraagfaciliteit…
lees verder