​Hoofdlijnenakkoord: financiering voor ontsluiten patiëntgegevens

6 juli 2018

Tussen 2019 en 2022 komt er meer geld beschikbaar voor digitalisering in de huisartsenzorg. Deze afspraak is gemaakt in het hoofdlijnenakkoord huisartsenzorg. Formeel moeten enkele partijen nog akkoord geven, maar als dat is gebeurd krijgt onder andere het programma OPEN (Ontsluiten van de Patiëntengegevens uit de Eerstelijn in Nederland) groen licht. Doel van dit vierjarige programma is dat huisartsen en eerstelijnsorganisaties uiterlijk in 2020 aan patiënten veilig, betrouwbaar en zonder kosten, digitaal toegang kunnen verlenen tot de eigen gezondheidsgegevens. OPEN is een gezamenlijk initiatief van InEen, LHV en NHG. Per 2020 is het wettelijk verplicht om patiënten elektronisch toegang te geven tot de eigen medische gegevens. Maar belangrijker is dat inzicht in de eigen medische gegevens mensen meer grip kan geven op hun gezondheid, waardoor ze beter in staat zijn eigen regie te nemen. De komende periode wordt hard gewerkt aan de verdere invulling van het programmaplan. Meer informatie in de folder of bij Arthur Eyck (InEen) en Arjen Vos (InEen).

Gerelateerd nieuws


Bekijk meer