Patiëntervaringen als spiegel van kwaliteit programmatische zorg
De PREM Chronische Zorg – een initiatief van ZN, Patiëntenfederatie Nederland en InEen – is een compacte vragenlijst om ervaringen van patiënten die deelnemen aan een zorgprogramma chronische zorg in de eerste lijn, in beeld te brengen. Met een brede pilot wordt de PREM Chronische Zorg nu getest. Veel zorggroepen overwegen deelname aan de pilot. In het dossier ‘pilot PREM Chronische Zorg’ op LINK staat de werkinstructie die toelicht op welke manieren de PREM uitgezet kan worden. De doorlooptijd van de pilot beperkt zich niet tot 2017. Afhankelijk van het aantal deelnemende organisaties bekijken we in november samen met ZN en de Patiëntenfederatie of we gezamenlijk tot een definitieve einddatum voor de pilot kunnen komen. Alle zorggroepen kunnen zich voor de pilot aanmelden. Kijk voor informatie op LINK, of neem contact op met Mariska Smit (InEen).

Gerelateerde artikelen
-
Sociaal Domein
Voor een integrale benadering van gezondheid is goede samenhang tussen eerstelijnszorg en het sociale domein cruciaal. Hoe realiseer je die verbinding tussen wijkteams, wijkverpleegkundigen en de eerstelijnszorg (huisarts, paramedici en farmacie)? Dat is de kern van het werk van InEen en daar draaide…
lees verder -
Kwetsbare doelgroepen
Het aantal kwetsbare patiënten in de huisartsenpraktijk stijgt. Dit vraagt van de eerstelijnszorg een focus op de grotere kwetsbare doelgroepen ‘patiënten met psychische klachten die behoefte hebben aan geestelijke gezondheidszorg (GGZ)’ en ‘kwetsbare ouderen’. Vraagstukken die hierbij horen zijn: Hoe…
lees verder -
Pilot PREM chronische Zorg
De PREM Chronische Zorg is een korte generieke vragenlijst voor het meten van patiëntervaringen bij programmatische zorg voor chronische aandoeningen (ketenzorg). De PREM is ontwikkeld door het tripartite veld (InEen, Patëntenfederatie en Zorgverzekeraars Nederland). Deze PREM is primair bedoeld voor…
lees verder
Gerelateerd nieuws
-
Brief aan Tweede Kamer: Neem belemmeringen voor Juiste Zorg op de Juiste Plek weg
27 november 2019
In een gezamenlijke brief aan de Vaste Kamercommissie voor VWS roepen de Federatie Medisch Specialisten, LHV en InEen de politiek op om samenwerking in de zorg te bevorderen door de muren tussen de lijnen lager te maken, gegevensuitwisseling te verbeteren en de bekostiging goed te regelen.
lees verder -
Huisartsen sturen Hartenkreet aan politiek
28 oktober 2019
In het hele land wordt de roep van huisartsen luider: de patiëntgerichte en bewezen effectieve huisartsenzorg komt in de knel. Daarom vragen 9 vertegenwoordigers van de huisartsen in Nederland aan de politiek om de huisartsen te steunen
lees verder -
Aandachtspunten bij integratie chronische zorgprogramma's
16 oktober 2019
Ruim tachtig leden en andere belangstellenden lieten zich tijdens een themabijeenkomst van InEen op 8 oktober informeren over de integratie van zorgprogramma’s voor chronische aandoeningen.
lees verder -
59 regionale coalities aan de slag met online inzage voor patiënten
10 oktober 2019
Patiënten kunnen vanaf 1 juli 2020 online hun medische gegevens inkijken. Het programma OPEN van InEen, LHV en NHG helpt huisartsen deze ontwikkeling mogelijk te maken. Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor 59 regionale coalities; samenwerkingsverbanden van huisartsenorganisaties in de regio…
lees verder -
Complete ondersteuning voor het organiseren van zorg aan thuiswonende kwetsbare ouderen
10 oktober 2019
Dertien landelijke partijen uit zorg en welzijn publiceerden deze zomer een handreiking voor het bieden van integrale zorg aan thuiswonende kwetsbare ouderen. Nu zijn er ook drie instrumenten om de implementatie van de handreiking te ondersteunen. Het gaat om een online tool die helpt bij het maken en…
lees verder -
Meekijkconsult in de regio Rotterdam: Het nieuwe samenwerken tussen eerste en tweede lijn
10 oktober 2019
Niet één blauwdruk voor allemaal, maar een regionale overlegstructuur. Dat is misschien wel de grootste succesfactor van het Rotterdamse meekijkconsult. Tijdens de InEen Tweedaagse werd het meekijkconsult door de leden uitgeroepen tot winnaar van de Challenge voor het best dupliceerbare ‘Juiste Zorg…
lees verder -
In memoriam Ella Vogelaar
9 oktober 2019
Gisteren is Ella Vogelaar uit het leven gestapt. Bij InEen kennen we haar als een bevlogen vakvrouw met een heldere visie op de organisatie van kwalitatief goede, samenhangende eerstelijnszorg. Ze stond aan de wieg van onze vereniging.
lees verder -
InEen en LHV willen garanties van VGZ voor werkbaarheid en continuïteit diagnostiek
1 oktober 2019
InEen en LHV vragen in een brief aan VGZ garanties voor de werkbaarheid en continuïteit van diagnostiek voor patiënten die bij VGZ verzekerd zijn.
lees verder -
Tekort AVG-artsen belemmering voor huisartsenzorg in VG-instellingen
30 september 2019
Er dreigt een probleem in de algemene medische zorg voor mensen met een verstandelijke beperking, constateert Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland. LHV en InEen signaleren deze problemen ook, en zijn daarom in gesprek met VGN.
lees verder -
Eerste lijn aan zet bij organiseren van Juiste Zorg op de Juiste Plek
30 september 2019
Ruim 200 bestuurders, managers en medewerkers van InEen-leden gingen tijdens de InEen Tweedaagse aan de slag met de Juiste Zorg op de Juiste Plek. De eerste lijn is bij uitstek aangewezen om regie te nemen, benadrukten verschillende sprekers.
lees verder -
Complete ondersteuning voor organiseren van zorg aan kwetsbare ouderen thuis
25 september 2019
Vanaf vandaag zijn drie instrumenten beschikbaar die helpen het 6-stappenplan uit de breed gedragen handreiking 'Kwetsbare ouderen thuis, handreiking voor integrale zorg en ondersteuning in de wijk' in praktijk te brengen.
lees verder -
Huisartsenposten besteden steeds meer tijd aan patiënten
24 september 2019
Het goed helpen van mensen met complexe problematiek kost tijd. Die tijd hebben de zorgverleners op de post onvoldoende. Ook het toenemend tekort aan huisartsen en triagisten is voelbaar op de huisartsenpost. Dat blijkt uit de Benchmark Huisartsenposten 2018.
lees verder -
VWS omarmt de regio in Miljoenennota 2020
19 september 2019
In de regio moet de samenwerking plaatsvinden, schrijft VWS in de Miljoenennota. Aandacht voor de regio past volledig in het beleid en de aanpak van InEen en InEen-leden.
lees verder -
Voortgangsrapportage programma Langer Thuis
11 juli 2019
Het eerste jaar Langer Thuis zit erop. In de voortgangsrapportage die minister De Jonge op 2 juli naar de Tweede Kamer stuurde, leest u hoe het programma bijdraagt aan betere zorg dicht bij huis, betere mantelzorgondersteuning en nieuwe vormen van wonen en zorg.
lees verder -
Ondersteuning voor het organiseren van zorg voor kwetsbare ouderen
11 juli 2019
In de nieuwsbrief van het Plan van Aanpak Zorg voor kwetsbare ouderen leest u meer over de pas verschenen handreiking en het gespreks- en rekeninstrument.
lees verder -
Landelijke huisartsenorganisaties vragen minister toe te zien op naleving hoofdlijnenakkoord
27 juni 2019
Om echt meters te kunnen maken met de Juiste Zorg op de Juiste Plek moeten de afspraken uit het Hoofdlijnenakkoord Huisartsenzorg 2019-2022 door alle zorgverzekeraars geëffectueerd worden in de contractering. Dat schrijven de LHV, NHG en InEen in een brief aan de Vaste Kamercommissie van VWS.
lees verder -
Het Roer Moet Om doet oproep voor samenhang in zorg
14 juni 2019
Met het pamflet ‘Zorg voor Samenhang’ vraagt huisartsen-actiecomité Het Roer Moet Om steun voor een oproep aan politiek en zorgsector om over oplossingen te gaan praten voor het gebrek aan samenhang in de zorg.
lees verder -
Benchmark ketenzorg 2018: spiegel voor het verbeteren van chronische zorg
13 juni 2019
Hoe langer een programma voor chronische zorg loopt, des te beter de resultaten. Dat blijkt uit de benchmark Transparante Ketenzorg 2018 van InEen. De benchmark biedt een spiegel voor het verbeteren van zorgprogramma’s.
lees verder -
Handreiking voor zorg en ondersteuning van kwetsbare ouderen thuis
12 juni 2019
De nieuwe publicatie ‘Kwetsbare ouderen thuis, handreiking voor integrale zorg en ondersteuning in de wijk’ bevat een praktisch 6-stappenplan.
lees verder -
Digitale samenwerking ondersteunt ouderenzorg in Zaanstreek-Waterland
6 juni 2019
De beweging Juiste Zorg op de Juiste Plek (JZOJP) vraagt nauwe samenwerking en snel schakelen tussen zorgverleners. Zeker als het gaat om de zorg voor kwetsbare ouderen. In Zaanstreek-Waterland lijkt een multidisciplinair samenwerkingsproject met digitale hulpmiddelen waarin de patiënt de regie houdt…
lees verder -
Gespreks- en rekeninstrument voor integrale zorg aan kwetsbare ouderen
6 juni 2019
Hoe kom je vanuit verschillende disciplines en domeinen tot bestendige en integrale zorg voor kwetsbare ouderen? Hoe weeg je elkaars inzet af? Om dit proces op gang te brengen is een gespreks- en rekeninstrument ontwikkeld. Het instrument combineert een transparante zakelijke aanpak met een open inhoudelijke…
lees verder -
Principeakkoord: van Cao Gezondheidscentra naar Huisartsenzorg
6 mei 2019
Vrijdag 3 mei is een principeakkoord bereikt voor de groep werknemers die overgaan van de Cao Gezondheidscentra naar de Cao Huisartsenzorg.
lees verder -
Principeakkoord Cao Huisartsenzorg 2019-2020
30 april 2019
Op 17 april jl. is een principeakkoord bereikt voor een nieuwe Cao Huisartsenzorg. InEen-leden stemmen hierover tijdens een extra ALV op 28 mei.
lees verder -
Spoedzorg krijgt impuls dankzij nieuw kwaliteitskader
19 april 2019
Het Kwaliteitskader Spoedzorgketen is aangeboden aan het Zorginstituut. Het benoemt hoe partijen moeten samenwerken om patiënten goede acute zorg te bieden
lees verder -
Website en film Krachtige Basiszorg online
18 april 2019
Krachtige Basiszorg lanceert een film en nieuwe website met informatie over de aanpak, ervaringen en deelnemers.
lees verder -
Nieuwe wetgeving over gegevensuitwisseling zorg aangekondigd
17 april 2019
Minister Bruins komt met nieuwe wetgeving om zorgverleners en instellingen te verplichten tot digitale dossiervoering en gegevensuitwisseling.
lees verder -
Gespreks- en rekeninstrument voor zorg aan kwetsbare ouderen
4 april 2019
Hoe kom je tot een bestendige integrale aanpak van de zorg voor kwetsbare ouderen? Een nieuw gespreks- en rekeninstrument helpt hierbij.
lees verder -
Zorggroepbestuurder Eugen Zuiderwijk versterkt InEen-bestuur
4 april 2019
Op 1 april is Eugen Zuiderwijk toegetreden tot het InEen-bestuur als portefeuillehouder Innovatie.
lees verder -
Krachtige basiszorg in de achterstandswijken van de vier grote steden
29 maart 2019
De komende twee jaar wordt in 10 wijken extra geïnvesteerd in samenwerking om mensen met verhoogde gezondheidsrisico’s en problemen op meerdere leefgebieden beter te helpen. Met name in achterstandswijken wonen veel mensen met complexe zorgvragen en is het van belang om de huisartsenzorg en hulpverlening…
lees verder -
Input voor doorontwikkeling ketenzorg
7 maart 2019
Hoe gaan we verder met de programmatische chronische zorg? Daarover organiseerde InEen op 11 februari de invitational conference “De ketenzorg voorbij?”
lees verder -
Bestuurders over 5 jaar InEen
7 maart 2019
Alweer 5 jaar zet InEen zich in voor een sterke multidisciplinaire eerste lijn. We zorgen voor het delen van kennis en ervaring, samen met onze leden werken we aan vernieuwing en aan bestuurlijke en beleidstafels creëren we de randvoorwaarden die nodig zijn voor toekomstbestendige zorg voor alle Nederlanders.…
lees verder -
Samenwerking huisartsenzorg en generalistische basis-GGZ loont
6 maart 2019
In 2018 zijn op initiatief van InEen acht organisaties met verschillende vormen van samenwerking tussen huisartsenzorg en generalistische basis-GGZ ?in kaart gebracht. Wat werkt en wat niet? Wat zijn de ervaringen van betrokken zorgverleners en de patiënten zelf?
lees verder -
2 april symposium NDF over persoonsgerichte diabeteszorg
28 februari 2019
Op dinsdag 2 april organiseert de Nationale Diabetes Federatie (NDF) het middagsymposium ‘Van onderzoek naar praktijk: aan de slag met het diabetesjaargesprek’ (14.00-17.00 uur in Ede)
lees verder -
Onderhandelaarsakkoord GGZ ondertekend
21 februari 2019
Nadat het onderhandelaarsakkoord voor de GGZ door de achterbannen is goed gekeurd is het 11 juli officieel door de betrokken partijen ondertekend. Het akkoord bevat afspraken over onder andere de aanpak van de wachttijden in de GGZ, via onder meer investeringen en afspraken over de arbeidsmarkt, opleidingen,…
lees verder -
Huisartsen stellen kernwaarden en -taken vast
24 januari 2019
Op 21 januari 2019 hebben huisartsen hun vernieuwde kernwaarden en kerntaken gepresenteerd. De uitdaging is nu om de kernwaarden en -taken te vertalen naar de praktijk.
lees verder -
Innovatieset: spiegelinformatie voor zorg voor kwetsbare ouderen en GGZ
17 januari 2019
Ineen heeft een innovatieset ontwikkeld waarmee ketenzorgorganisaties bruikbare informatie kunnen verzamelen die het werken aan kwaliteit op het gebied van de GGZ en zorg voor kwetsbare ouderen ondersteunt.
lees verder -
Online informatiebijeenkomsten Nationale Diabetes Challenge
17 januari 2019
De inschrijving voor de Nationale Diabetes Challenge (NDC) 2019 is gestart.
lees verder -
Pien van Langen ‘De ROS’en kennen alle olifantenpaadjes in de regio, dat is voor InEen onbegonnen werk’
20 december 2018
Na tien jaar bij de ROS Elaa (voorheen 1ste Lijn Amsterdam), waarvan de laatste zes als directeur-bestuurder, stapte Pien van Langen dit jaar over naar ROC TOP, een klein en goed aangeschreven MBO in Amsterdam. Daar is zij sinds september directeur van de campus Health & Sport. Het belang van de publieke…
lees verder -
Inge de Weerdt: ‘Het gat tussen wat er landelijk wordt bedacht en wat er lokaal en regionaal gebeurt is behoorlijk groot’
20 december 2018
Inge de Weerdt begon in april als directeur-bestuurder bij Rijncoepel, een regionale koepel van zes samenwerkingsverbanden in de eerste lijn, samen goed voor multidisciplinaire zorg aan 64.000 patiënten. Eerder was ze bestuurder bij de Nederlandse Diabetes Federatie (NDF) en begeleidde ze de fusie tussen…
lees verder -
Heidi van den Brink: ‘Mensen hebben nou eenmaal behoefte aan geruststellingszorg’
20 december 2018
Precies een jaar geleden begon Heidi van den Brink als voorzitter van de raad van bestuur bij Huisartsenposten Rijnmond. Op vijf locaties staat de organisatie elke dag van de week klaar voor anw-zorg aan meer dan een miljoen inwoners van de regio Rijnmond. In 2019 wil Van den Brink graag onderzoeken…
lees verder -
Gré Conradi: ‘Als er goede dingen worden uitgevonden, moet je die ook implementeren’
20 december 2018
De Stichting GezondheidsCentra Maarssenbroek (GCM) brengt een groot aantal zorgdisciplines samen onder één dak, hetzij in loondienst, hetzij als huurders in hetzelfde gebouw. De afgelopen 13 jaar was Gré Conradi directeur, op 1 juli ging ze met pensioen. Het stoort Conradi dat zorgverzekeraars alle gezondheidscentra…
lees verder -
Lex Maussart: ‘We werken nog veel te veel los van elkaar’
20 december 2018
Lex Maussart nam in mei 2018 afscheid als directievoorzitter van HOOG, de Huisartsenorganisatie Oost-Gelderland die zorggroepen en huisartsenposten in drie regio’s met elkaar verbindt – Apeldoorn, Zutphen en Oost-Achterhoek. Maussart was 18 jaar bestuurder en maakte de organisatieontwikkeling in Oost-Gelderland…
lees verder -
Gerben Welling: ‘Waarom mag het in West niet anders dan in Noord?’
20 december 2018
Gerben Welling is op dit moment interim-bestuurder bij de Huisartsenposten Amsterdam. Daarvoor was hij meer dan 15 jaar in verschillende functies werkzaam bij de huisartsenposten in Oost-Brabant. Iets meer dan een jaar geleden nam hij daar afscheid als directeur om als zelfstandig adviseur aan de slag…
lees verder -
Anoeska Mosterdijk: ‘De ICT-paragraaf in het hoofdlijnenakkoord is belangrijk. Daar hebben we hard aan getrokken.’
20 december 2018
Anoeska Mosterdijk: ‘De ICT-paragraaf in het hoofdlijnenakkoord is belangrijk. Daar hebben we hard aan getrokken.'
lees verder -
Huisartsenorganisaties tekenen deelakkoord Roken in Nationaal Preventieakkoord
30 november 2018
LHV, NHG en InEen hebben samen opgetrokken bij het leveren van hun inbreng voor de deeltafel Roken, als onderdeel van het Nationaal Preventieakkoord. Het nieuwe Preventieakkoord bevat mooie ambities voor een gezonder Nederland.
lees verder -
Tweede Kamer: verplichte cliëntenraad bij meer dan 25 zorgverleners
23 november 2018
De norm voor een verplichte cliëntenraad wordt verhoogd van 10 naar meer dan 25 zorgverleners. Dat is de uitkomst van een spannend debat in de Tweede Kamer, waardoor de eerste lijn grotendeels wordt uitgezonderd van de werking van de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz). Eerstelijnsorganisaties…
lees verder -
ELZHA KIEST VOOR DE LEEFSTIJLCOACH
11 oktober 2018
Vanaf 2019 zijn de nieuwe beleidsregels voor de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) van kracht. Zorgverzekeraars kunnen deze prestatie in de komende contractonderhandelingen inkopen als onderdeel van het basispakket. De meeste zorgverzekeraars hebben hun inkoopdocumenten inmiddels gepubliceerd.…
lees verder -
Thuiswonende kwetsbare ouderen Zorg en sociaal domein bundelen krachten
11 oktober 2018
De zorg voor kwetsbare ouderen vraagt bij uitstek om een domeinoverstijgende aanpak. Daarom hebben dertien (koepel)organisaties uit het sociale en het zorgdomein samen de handschoen opgepakt. Sinds 2016 werken zij intensief aan tools en handvatten voor een persoonsgericht, proactief en samenhangend (zorg)aanbod…
lees verder -
Kijk vooral ook naar óvermorgen
11 oktober 2018
De InEen-Tweedaagse stond dit jaar in het teken van de ‘organisatie van de toekomst’. Ruim 180 leden van InEen trokken zich terug op de Veluwe en bogen zich over actuele vraagstukken als goed werkgeverschap, de huidige arbeidsmarktproblemen, de gevolgen voor de kwaliteit van zorg, en meer. Prominente…
lees verder -
Week van de Alfabetisering
13 juli 2018
Van 3-9 september organiseert de Stichting Lezen & Schrijven voor de 14e keer de Week van de Alfabetisering. Ruim 2,5 miljoen volwassenen in Nederland hebben moeite met lezen, schrijven of rekenen, met alle gevolgen van dien. Een van deze gevolgen is een aantoonbaar slechtere gezondheid omdat deze groep…
lees verder -
Hoofdlijnenakkoord huisartsenzorg ondertekend
12 juli 2018
Nadat de achterbannen groen licht hebben gegeven, hebben afgelopen woensdag InEen, LHV, Zorgverzekeraars Nederland, de Patiëntenfederatie Nederland en het ministerie van VWS het hoofdlijnenakkoord huisartsenzorg ondertekend. In het akkoord zijn afspraken gemaakt over de prioriteiten in de huisartsenzorg…
lees verder -
Samenwerkingsnetwerk Amsterdam ‘We handelen steeds meer als partners’
3 juli 2018
Met het oog op het borgen van goede en betaalbare zorg, en ook om de werkdruk van huisartsen op te vangen, maakt InEen zich sterk voor samenwerking in de regio’s. Regionalisering zorgt voor een aanspreekbare eerste lijn en ondersteunt noodzakelijke vernieuwingen zoals samenwerking met het sociaal domein…
lees verder -
Huisartsenzorg Drenthe - Kernteams voor zorg aan kwetsbare ouderen
3 juli 2018
Om de vergrijzing en de toenemende zorgvraag die mede daarvan het gevolg is, het hoofd te bieden is Huisartsenzorg Drenthe (HZD) bezig een nieuwe aanpak voor de zorg aan kwetsbare ouderen uit te rollen. Inmiddels heeft 85% van de bij hen aangesloten huisartsenpraktijken een eigen kernteam waarin de praktijk…
lees verder -
Groot denken, klein beginnen
2 juli 2018
In de wijk Ruwaard van de gemeente Oss pakken ze het anders aan. Sinds begin 2016 werken wijkbewoners, professionals, managers en bestuurders sámen aan een vitale wijk waar wijkbewoners tegen lagere kosten een betere gezondheid ervaren. De gekozen veranderstrategie – actie-leren via casuïstiek – is succesvol.…
lees verder -
Sluiten van hoofdlijnenakkoord MSZ vraagt om akkoord over huisartsenzorg
1 mei 2018
Het vorige week donderdag bereikte onderhandelaarsakkoord medisch-specialistische zorg (MSZ) is een positieve ontwikkeling, vinden de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en InEen, vereniging voor eerstelijnsorganisaties. Hierop moet dan wel een goed akkoord over huisartsenzorg volgen. “Het kan niet…
lees verder -
InEen helpt ouderenzorg handen en voeten te geven
29 maart 2018
Op initiatief van VWS-minister De Jonge ondertekende InEen begin maart samen met zo’n 35 andere partijen uit de wereld van zorg en welzijn, het Pact voor de Ouderenzorg. Het Pact is één van de manieren waarop het kabinet uitvoering wil geven aan het regeerakkoord waarin de ouderenzorg een belangrijke…
lees verder -
Duurzame Basiszorg in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en mogelijk Den Haag
29 maart 2018
Na het succes met Krachtige Basiszorg in Utrecht Overvecht, gaan nu ook andere grote steden aan de slag met de huisartsenzorg in achterstandswijken. Tenminste zes gezondheidscentra krijgen gedurende twee jaar meer tijd voor hun patiënten en meer tijd voor het organiseren van de aansluiting op andere…
lees verder -
Pact voor de Ouderenzorg getekend
8 maart 2018
Vandaag ondertekent InEen als één van de partijen in zorg en welzijn het Pact voor de Ouderenzorg, een initiatief van het Ministerie van VWS. Daarmee onderschrijft InEen namens haar leden de verantwoordelijkheid die eerstelijnsorganisaties voelen om de zorg voor ouderen zo goed mogelijk te organiseren.…
lees verder -
Huisartsen steunen aangifte tegen tabaksindustrie
13 februari 2018
?Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en InEen, vereniging van organisaties voor eerstelijnszorg, hebben aangegeven mede-aangever te willen zijn in de aangifte tegen de tabaksindustrie. Rob Dijkstra, voorzitter van het NHG licht dit toe: “Roken is de…
lees verder -
Zes bestuurders en zes wensen voor het nieuwe jaar
18 december 2017
Het is een kleine traditie van InEen om aan het eind van het jaar een aantal bestuurders te vragen naar de opdrachten die zij in het nieuwe jaar voor zich zien en terug te blikken. Ditmaal spraken drie bestuurders die aantraden en drie die afscheid namen. Drie mannen en drie vrouwen. Wat ze gemeen hebben…
lees verder -
2017 in vogelvlucht
18 december 2017
‘2017 was een turbulent jaar, waarin grote onderwerpen op de agenda stonden , zoals de werkdruk op de huisartsenpost, de vormgeving en financiering van organisatie & infrastructuur, de totstandkoming van een nieuw bestuurlijk akkoord en de zorg voor kwetsbare ouderen. Maar het was ook een jaar waarin…
lees verder -
Samen werken aan palliatieve zorg in PaTz
18 december 2017
Afgelopen oktober verscheen het Kwaliteitskader Palliatieve Zorg Nederland, opgesteld door de brancheorganisatie Palliactief en het IKNL. PaTz-groepen, aldus het Kwaliteitskader, dragen in hoge mate aan bij het doel van het Nationaal Programma Palliatieve Zorg, namelijk dat in 2020 elke burger in Nederland…
lees verder -
Cursus ‘Omgaan met diabetes’ in Almere
18 december 2017
Het Huis van de persoonsgerichte zorg helpt om persoonsgerichte zorg duurzaam in de praktijk te implementeren. Het model heeft een pijler voor de organisatie die faciliteert en ondersteunt, een pijler voor de coachende zorgprofessional, en een pijler voor de financiering. De vierde pijler is voor de…
lees verder -
Visie op lokale en regionale huisartsen- en eerstelijnsorganisaties
18 december 2017
Organisaties voor huisartsenzorg en eerstelijnszorg vormen een onmisbaar fundament voor persoonsgerichte, proactieve en resultaatgerichte zorg. Zo luidt, kort samengevat, de visie van InEen op het belang van organisatiekracht in de zorg. Om – in het licht van de ontwikkelingen in de zorg – het belang…
lees verder -
Zorggroep DOH en VGZ toch eens over contract 2018
12 december 2017
Zorggroep DOH, lid van InEen, heeft patiënten geïnformeerd dat ze niet uit de contractbesprekingen voor 2018 komen. Zorggroep DOH is van mening dat VGZ te ver gaat met voorwaarden voor het nieuwe contract en patiënten hiervan de dupe worden.
lees verder -
Inschrijving NDC van start: wandelen is behandelen
1 december 2017
De inschrijving voor de Nationale Diabetes Challenge 2018 is gestart. ‘Wandelen is een simpel, goedkoop en doeltreffend medicijn tegen diabetes’, aldus de Bas van de Goor Foundation. Dit laatste blijkt uit het onderzoek tijdens de NDC van vorig jaar. De NDC 2018 start dit voorjaar en eindigt met een…
lees verder -
Pilot patiëntenplatform Patiëntenfederatie
1 december 2017
De Patiëntenfederatie werkt aan een nieuw platform om patiëntervaringen makkelijk toegankelijk te maken. Wat is de beste manier om patiënten bij een bepaald onderwerp te betrekken? Dit platform wordt tot en met februari gepilot met leden van InEen. Samen met het platform wordt eerst de meest geschikte…
lees verder -
Pleidooi voor een ouderenvriendelijke samenleving
23 november 2017
Initiatieven en projecten voor ouderen zijn vaak versnipperd en soms teveel gericht op specifieke aandoeningen. Ruim twintig partijen richten zich daarom op meer samenhang en op welbevinden, zelfredzaamheid en wensen van ouderen. Met hun Pleidooi voor een ouderenvriendelijke samenleving dat zij gisteren…
lees verder -
Zorgen over de achterstandswijken blijven
10 november 2017
Sinds begin 2017 hebben gezondheidscentra uit de grote steden zich verenigd in een actiecomité om de problematiek in de achterstandswijken op de agenda te houden. Het comité trekt frequent aan de bel en samen met InEen, LHV en het Achterstandsfonds zorgen ze dat de problematiek van de achterstandswijken…
lees verder -
Inventarisatie aanbieders ‘geïntegreerde GGZ’
10 november 2017
Voor het project ‘Experimenteren met samenwerking tussen huisartsenzorg en POH-GGZ en GB-GGZ ’ maken we een inventarisatie van zorggroepen en gezondheidscentra die ‘geïntegreerde GGZ’ aanbieden. Geïntegreerde GGZ houdt in dat de organisatie persoonsgerichte en proactieve GGZ aanbiedt waarbinnen huisartsenzorg…
lees verder -
GGZ-campagne ‘Weg van de wachtlijst’
27 oktober 2017
Wachtlijsten voor GGZ-zorg zijn onwenselijk, vindt ook InEen. Daarom attenderen we graag op het wachtkamermateriaal dat GGZ Nederland, MIND en ZN hebben ontwikkeld om – onder het motto ‘Weg van de wachtlijst’ – cliënten en patiënten te informeren over wat zij zélf kunnen doen als ze op een wachtlijst…
lees verder -
Achterstandswijken problematiek
13 oktober 2017
Krachtige Basiszorg, een integrale medische en sociale samenwerking in de wijk Utrecht Overvecht, werd gisteren gepresenteerd op een bijeenkomst van de Achterstandsfonden en Alles is gezondheid... In Den Haag kwam een breed palet van professionals, landelijke en regionale overheden, koepels en zorgverzekeraars…
lees verder -
Koninklijke onderscheiding Maarten Klomp
13 oktober 2017
Tijdens het symposium ter gelegenheid van zijn afscheid als medisch directeur van de Zorggroep DOH is InEen-bestuurslid Maarten Klomp benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Behalve voor zijn verdiensten als praktiserend huisarts, innovator en bestuurder van DOH ontving hij de Koninklijke onderscheiding…
lees verder -
Nog veel is onduidelijk in het nieuwe regeerakkoord
13 oktober 2017
Bijna zeven maanden na de verkiezingen presenteerden VVD, D’66, CDA en ChristenUnie deze week hun regeerakkoord. Echt grote veranderingen voor het zorgstelsel worden er zoals verwacht niet aangekondigd, maar wel vallen vanuit het perspectief van de eerste lijn enkele zaken op. Zo wil ook dit kabinet…
lees verder -
Belangrijk onderzoek gestart naar de effectiviteit van ketenzorg
29 september 2017
De Benchmark Transparante Ketenzorg die InEen jaarlijks voor zorggroepen organiseert laat al verschillende edities goede resultaten zien voor programmatische zorg. Veel chronisch zieken hebben baat bij hun deelname aan het zorgprogramma. De gestelde doelen en streefwaarden worden steeds vaker behaald.…
lees verder -
Onterecht verschil tussen erkende en niet-erkende achterstandswijken
29 september 2017
Onder het motto ‘Alle burgers hebben recht op gelijke zorg’ maken huisartsen en gezondheidscentra in de vier grote steden zich sterk voor extra bekostiging van de zorg in achterstandswijken. In de huisartsentarieven 2018 die de NZa afgelopen zomer publiceerde, is al sprake van extra geld voor deze zorg,…
lees verder -
Betere zorg voor kwetsbare ouderen
29 september 2017
Op initiatief van de zorggroep OCE Nijmegen hebben huisartsen en specialisten ouderengeneeskunde belangrijke samenwerkingsafspraken gemaakt over zorg voor kwetsbare ouderen in Nijmegen en omgeving. De afspraken, die ertoe leiden dat kwetsbare ouderen langer thuis de zorg kunnen krijgen die ze nodig hebben,…
lees verder -
De kwetsbare oudere zit nu thuis, daar moeten we zijn
5 september 2017
Voor Skipr schrijft InEen een aantal keer per jaar een blog over een actueel onderwerp, dit keer gaat het over de zorg voor kwetsbare oudere.De kwetsbare oudere zit nu thuis, daar moeten we zijnHet aandeel 65-plussers in de maatschappij neemt tot 2030 toe tot een kwart van de bevolking. En daarmee stijgt…
lees verder -
Focusgroep ‘organisatie instrument’ persoonsgerichte zorg
1 september 2017
Samen met het NHG werkt InEen aan de vormgeving van persoonsgericht werken in de huisartsenzorg. Een voorbeeld is de onlangs ontwikkelende training voor professionals over persoonsgerichte zorg. Een ander project is de ontwikkeling van een kwaliteitsinstrument ‘persoonsgerichte zorg’ voor zorggroepen.…
lees verder -
Pilot PREM Chronische Zorg
1 september 2017
Vanaf half augustus kunnen ketenzorgorganisaties zich aanmelden voor de pilot met de PREM Chronische Zorg. Dit is een compacte vragenlijst die de ervaringen van patiënten in zorgprogramma’s in beeld brengt. De PREM geeft inzicht in patiëntervaringen op elf verschillende domeinen die relevant zijn voor…
lees verder -
Stoptober 2017 start begin september
21 juli 2017
Voor de vierde keer start op 8 september de campagne Stoptober ‘28 dagen niet roken!’. Voor zorgprofessionals die daaraan mee willen doen is vanaf nu de Stoptober Toolkit 2017 met posters en flyers beschikbaar. De uitdaging om 28 dagen niet te roken is beter te overzien dan helemaal stoppen. Uit onderzoek…
lees verder -
Toename patiënten met psychische problematiek komt tot stilstand
21 juli 2017
In twee factsheets laat het NIVEL zien dat de toename van het aantal patiënten met psychische of sociale problemen dat door de huisarts en de POH wordt gezien, in 2015 tot stilstand is gekomen. Ook het aantal huisartsenpraktijken met een POH-GGZ is in 2016 nagenoeg gelijk aan 2015 (ongeveer 90%). Het…
lees verder -
Agenda voor ouderenvriendelijk Nederland
18 juli 2017
Ruim 20 organisaties, waaronder Actiz, LHV, KNMP en InEen, werken samen aan een oudervriendelijk Nederland. Daarvoor is nu een werkagenda opgesteld. De organisaties bundelen de krachten om de problemen op te pakken die ouderen met een kwetsbare gezondheid en hun naasten ervaren. De werkagenda wordt de…
lees verder -
Meer aandacht voor ouderen en achterstandswijken nodig in Beleidsregel 2018
6 juli 2017
In de nieuwe beleidsregel huisartsenzorg 2018 van de NZa is nog onvoldoende ruimte gecreëerd voor ouderenzorg en niet-erkende achterstandswijken. Dat stellen de LHV en InEen in een reactie op berichtgeving van de NZa. “De NZa wekt de indruk dat er meer geld wordt uitgetrokken voor zorg aan ouderen,…
lees verder -
Leergang ‘Professionele effectiviteit in persoonsgerichte zorg’ beschikbaar. ‘Samen beslissen, het hoe en waarom’
6 juli 2017
De leergang ‘Professionele effectiviteit in persoonsgerichte zorg’ is beschikbaar. ‘Samen beslissen, het hoe en waarom’ staat hierin centraal. De training is beschikbaar voor koppels huisarts – praktijkondersteuner/verpleegkundige. Het NHG en InEen hebben deze leergang opgezet met subsidie vanuit het…
lees verder -
Almere: JGZ-teams poortwachter voor de jeugdhulp
28 juni 2017
In tien van haar negentien gezondheidscentra biedt de Zorggroep Almere jeugdgezondheidszorg voor 0-4 jarigen aan. Sinds april maken deze consultatiebureaus deel uit van de Coöperatie Jeugdgezondheidszorg Almere. De oprichting van deze coöperatie bezegelt een intensieve samenwerking van de Zorggroep Almere…
lees verder -
Monitor generalistische basis ggz: aandeel POH GGZ stijgt
23 juni 2017
De Monitor generalistische basis ggz 2017 is door de minister aangeboden aan de Tweede Kamer. In deze monitor worden voor het derde achtereenvolgende jaar de effecten van de stelselwijziging in de GGZ gerapporteerd. En dit jaar is in de monitor verdiepend onderzoek gedaan naar de rol van de POH-GGZ in…
lees verder -
Keuze ondersteunende informatie wijkverpleging beschikbaar
23 juni 2017
Patiëntenfederatie Nederland heeft keuze ondersteunende informatie voor patiënten ontwikkeld voor het kiezen van wijkverpleging. Aan bod komt wat er verstaan wordt onder verpleging en verzorging thuis, welke partijen hierbij van hulp kunnen zijn en hoe het zit met kosten. Naast materialen voor patiënten…
lees verder -
NHG en V&VN publiceren LESA Kwetsbare ouderen
23 juni 2017
Het NHG en de V&VN hebben de LESA Kwetsbare ouderen gepubliceerd. Deze LESA biedt een goede basis waarmee huisartsen en wijkverpleegkundigen met hun teams in regionaal of lokaal verband afspraken kunnen maken over de zorg voor en ondersteuning van kwetsbare ouderen. Uitgangspunten zijn kwaliteit van…
lees verder -
Complexere ouderenzorg in de eerste lijn vraagt nieuwe oplossingen
19 juni 2017
Maatschappelijke ontwikkelingen als vergrijzing, het toenemend aantal chronisch zieken en kwetsbare doelgroepen die langer thuis wonen vragen om nieuwe oplossingen. Veel patiënten verwachten in toenemende mate zorg die rekening houdt met hun eigen wensen en omstandigheden. Eigen regie is hierbij een…
lees verder -
Gezondheidscentra Huizen starten BuurtGeluk.nl
16 juni 2017
Om mensen in de wijk met elkaar te verbinden en de samenhang in de wijk te vergoten hebben de gezondheidscentra Huizen en de welzijnsorganisatie Versa Welzijn een digitaal buurtplatform geopend. BuurtGeluk.nl biedt een overzicht van alle activiteiten in de wijk voor mensen die anderen willen ontmoeten,…
lees verder -
Invoering NHG code ‘Deelname Ketenzorgprogramma’
9 juni 2017
Om de registratie van patiënten in een ketenzorgprogramma eenvoudiger te maken, zijn in maart in de NHG labcode tabel nieuwe bepalingen toegevoegd: ‘deelname ketenzorgprogramma’. Voor de benchmark Ketenzorg 2017 worden de huidige bepalingen nog gehanteerd, op basis van ICPC, hoofdbehandelaar en controlebeleid.…
lees verder -
Pilot deelname PREM chronische zorg
2 juni 2017
Binnenkort start de pilot PREM chronische zorg. In deze pilot brengen zorggroepen en gezondheidscentra ervaringen in beeld van patiënten die deelnemen aan een zorgprogramma. Dit gebeurt met de compacte vragenlijst PREM Chronische Zorg. Het meten van patiëntervaringen geeft inzicht in de ervaren kwaliteit…
lees verder -
Onderzoek ouderenzorg Patiëntenfederatie
26 mei 2017
Ouderen, naasten en zorgverleners lopen aan tegen knelpunten in de zorg en ondersteuning, aldus de Patiëntenfederatie Nederland. In een onderzoek dat de Patiëntenfederatie uitvoerde de ondervraagden dat er vaak ten onrechte vanuit wordt gegaan dat het sociale netwerk wel een deel van de zorg kan leveren.…
lees verder -
LINK, nieuwe ledenplatform InEen
10 mei 2017
InEen lanceerde een geheel vernieuwde versie van de website en het ledenplatform. LINK, Leden InEen Netwerk en Kennisbank, is dé plek voor digitale kennisuitwisseling voor alle medewerkers van bij InEen aangesloten organisaties. LINK is een plek om elkaar te vinden en om kennis en best practices met…
lees verder -
Conferentie Focus en reflectie op samenwerking in de wijk – 19 april 2017
2 mei 2017
‘Leer van elkaar en kopieer wat in jouw wijk ook kan werken’ Voor een integrale benadering van gezondheid is goede samenhang tussen het sociale en medische domein cruciaal. Hoe realiseer je die verbinding tussen wijkteams, wijkverpleegkundigen en de eerstelijnszorg (huisarts, paramedici en farmacie)?…
lees verder -
Nationale Diabetes Challenge 2017
8 februari 2017
De Nationale Diabetes Challenge (NDC) is een initiatief van de Bas van de Goor Foundation (BvdGF). Met de NDC wil de BvdGF een structurele bijdrage leveren aan de kwaliteit van leven van mensen met diabetes in Nederland. Met ondersteuning van de BvdGF organiseren de lokale zorgprofessionals (zoals huisartsen,…
lees verder -
Regio Rotterdam experimenteert met meekijkconsult
30 november 2016
Afgelopen september startte in de regio Rotterdam een bijzondere pilot rond het Meekijkconsult. In deze pilot wordt het meekijkconsult georganiseerd vanuit het primaire proces van de betrokken huisarts en wordt recht gedaan aan de eigenheid en diversiteit van de betrokken organisaties, aldus de initiatiefnemers.…
lees verder -
InEen en haar leden gaan voor persoonsgerichte zorg
29 september 2016
Leden van InEen formuleren gezamenlijke ambities voor het organiseren van persoonsgerichte zorgUtrecht, 29 september 2016 — De leden van InEen hebben tijdens een tweedaags congres de ambitie uitgesproken werk te maken van het organiseren van persoonsgerichte zorg. De eerstelijnszorgorganisaties nemen…
lees verder -
Roland Ekkelenkamp (Medicamus): ‘Wat is wezenlijk belangrijk voor zorgverleners?’
30 juni 2016
ICT is méér dan alleen techniek, vinden ze in de regio Noordwest-Veluwe en Zeewolde. Drie jaar geleden implementeerde de huisartsenorganisatie Medicamus het MEdicamus Informatie Systeem, MEIS. De keuze voor dit systeem, waarbij alle huisartsen in de regio zijn aangesloten en dat zowel de dagzorg, als…
lees verder -
Zinvol: Handreiking Gezamenlijke Besluitvorming
28 januari 2016
Persoonsgerichte zorg vraagt van zowel patiënt als huisarts een andere houding. Sámen worden ze geacht te zoeken naar wat gezien alle persoonlijke omstandigheden de beste aanpak is bij een zorgvraag. Voor dit proces van gezamenlijke besluitvorming is nu op basis van bestaande kennis en expertise een…
lees verder
Contactpersonen
-
Frederik Vogelzang
Programmamanager06 208 599 50
f.vogelzang@ineen.nl -
Renske Neumann
Beleidsmedewerker06 272 254 73
r.neumann@ineen.nl -
Titia Speelman
Beleidsmedewerker06 185 817 17
t.speelman@ineen.nl