Het Roer Gaat Om - belangrijke stap in modernisering kwaliteitsbeleid
Huisartsenorganisaties zetten een belangrijke stap in de modernisering van het kwaliteitsbeleid in de huisartsenzorg. Er komt een nieuw kwaliteitssysteem waarin intercollegiale toetsing een grotere rol krijgt als alternatief voor externe controle door middel van lijstjes. De verbetering van het kwaliteitsbeleid is één van de speerpunten van Het Roer Moet Om, naast zorgen voor meer gelijkwaardigheid in de relatie met zorgverzekeraars en het verminderen van de bureaucratie. Op de eerste twee onderwerpen werden de afgelopen twee jaren grote stappen gezet. Met ondermeer het afspreken van good contracting practices, het veranderde toezicht van de ACM en het afschaffen van een groot aantal formulieren.
Beter kwaliteitsbeleid
Het verbeteren van het kwaliteitsbeleid bleek weerbarstiger. Goed kwaliteitsbeleid is essentieel. Maar het kost huisartsen steeds meer moeite om het uit te voeren. Hierin moesten stappen worden gezet naar een systeem dat is gebaseerd op vertrouwen. In het nieuw kwaliteitssysteem ligt meer nadruk op intercollegiale toetsing en de inzet van spiegelinformatie. We nemen de intrinsieke motivatie van huisartsen als uitgangspunt en ondersteunen de omslag van een cultuur van controle naar een cultuur van vertrouwen en elkaar aanspreken.
Hoe nu verder
Verzekeraars, overheid en patiëntenorganisaties, onderdeel van Het Roer Gaat Om, zijn positief over de voorstellen, maar hebben meer tijd gevraagd om de consequenties voor henzelf goed te kunnen beoordelen. Het vraagt namelijk ook van hen een omslag in het denken en vertrouwen in de intrinsieke motivatie van huisartsen. Vervolgens is het aan huisartsenorganisaties InEen, LHV en NHG, samen met alle andere partijen die betrokken zijn bij de kwaliteit en herregistratie van huisartsen, om aan de slag te gaan met de implementatie. Met veel aandacht voor het werkbaar maken van het nieuwe systeem voor huisartsen en de juiste randvoorwaarden, zoals de beschikbare ondersteuning en financiële middelen. Hierover verwachten wij u meer te kunnen melden voor het eind van dit jaar.

Gerelateerde artikelen
-
Interactieve digitale bouwplaats
De uitvoering van het Kwaliteitsbeleid op Maat omvat een aantal elementen die volgens de metafoor van het ‘bouwen aan kwaliteit’ kunnen worden ingedeeld:Een bouwtekening: De eigen visie van een organisatie op kwaliteit en kwaliteitsbeleid. Voordat gebouwd kan worden, moet je als organisatie weten waar…
lees verder -
Pilot PREM Chronische Zorg
De PREM Chronische Zorg is een korte generieke vragenlijst voor het meten van patiëntervaringen bij programmatische zorg voor chronische aandoeningen (ketenzorg). De PREM is ontwikkeld door InEen, de Patiëntenfederatie en Zorgverzekeraars Nederland. De vragenlijst is primair bedoeld voor kwaliteitsverbetering…
lees verder
Gerelateerd nieuws
-
InEen en LHV willen garanties van VGZ voor werkbaarheid en continuïteit diagnostiek
1 oktober 2019
InEen en LHV vragen in een brief aan VGZ garanties voor de werkbaarheid en continuïteit van diagnostiek voor patiënten die bij VGZ verzekerd zijn.
lees verder -
Rapport Praktijkvariatie beschikbaar
19 juni 2019
Het rapport ‘Variatie in de zorggroep-praktijk’ van de Taskforce Praktijkvariatie is afgerond en beschikbaar voor leden.
lees verder -
Benchmark ketenzorg 2018: spiegel voor het verbeteren van chronische zorg
13 juni 2019
Hoe langer een programma voor chronische zorg loopt, des te beter de resultaten. Dat blijkt uit de benchmark Transparante Ketenzorg 2018 van InEen. De benchmark biedt een spiegel voor het verbeteren van zorgprogramma’s.
lees verder -
Op weg naar een nieuw kwaliteitsbeleid
6 juni 2019
Elke zorgprofessional wil goede kwaliteit van zorg leveren. Maar wat is anno 2019 goede kwaliteit? Heldere kaders hiervoor zijn geformuleerd in de nieuwe gezamenlijke visie op kwaliteit van InEen, LHV en NHG die in april werd gepresenteerd. De drie koepels ondersteunen hun achterban bij de implementatie…
lees verder -
Spoedzorg krijgt impuls dankzij nieuw kwaliteitskader
19 april 2019
Het Kwaliteitskader Spoedzorgketen is aangeboden aan het Zorginstituut. Het benoemt hoe partijen moeten samenwerken om patiënten goede acute zorg te bieden
lees verder -
InEen, LHV en NHG presenteren gezamenlijke visie op kwaliteit
17 april 2019
Samen leren en werken aan kwaliteit voor zinvolle veranderingen, tevreden patiënten en meer werkplezier, daar gaat het om in de visie Kwaliteitsbeleid.
lees verder -
Input voor doorontwikkeling ketenzorg
7 maart 2019
Hoe gaan we verder met de programmatische chronische zorg? Daarover organiseerde InEen op 11 februari de invitational conference “De ketenzorg voorbij?”
lees verder -
PREM Chronische zorg brengt verbeterpotentieel in beeld
6 maart 2019
De pilot met de PREM Chronische Zorg, een korte generieke vragenlijst voor het meten van patiëntervaringen bij programmatische chronische zorg, is afgerond.
lees verder -
Nieuwe KNMG-meldcode per 1 januari verplicht
6 december 2018
Wanneer moeten vermoedens van kindermishandeling en huiselijk geweld worden gemeld bij Veilig Thuis? Een nieuw afwegingskader en stappenplan bij de KNMG-meldcode Kindermishandeling en huiselijk geweld bieden houvast bij het nemen van deze beslissing.
lees verder -
Neutrale informatie over (nieuwe) geneesmiddelen belangrijk
21 november 2018
Met medicijngebruik.nl houdt het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) huisartsen op een aantrekkelijke, audiovisuele manier op de hoogte van nieuws op medisch-farmaceutisch gebied.
lees verder -
Inzicht in kwaliteit met ziekenhuischeck
18 oktober 2018
De Nederlandse ziekenhuizen lanceerden vorige week Ziekenhuischeck.nl. Met deze website geven ziekenhuizen inzicht in hun kwaliteit. Patiënten krijgen zo keuze-informatie over een groot aantal behandelingen. Ook kunnen zij ziekenhuizen met elkaar vergelijken, en geeft de website informatie over de samenwerking…
lees verder -
KWALITEIT IS AFHANKELIJK VAN DE CONTEXT EN BEPAAL JE SAMEN
11 oktober 2018
De maatschappelijke ontwikkelingen die leiden tot persoonsgerichte zorg, veranderen ook het denken over kwaliteit in de zorg. Het huidige kwaliteitsbeleid, dat zwaar leunt op protocollen en meten, sluit steeds minder aan bij wat zorgverleners en patienten belangrijk vinden, namelijk zorg op maat. Daarom…
lees verder -
Vier tips voor optimale digitale toegankelijkheid
13 juli 2018
Het spreekt vanzelf dat digitale middelen – denk aan websites, portalen en apps – toegankelijk zouden moeten zijn voor iedereen, ook voor mensen met beperkingen. Naar aanleiding van een rapport van de stichting Accessibility, een expertisecentrum voor toegankelijke ICT, constateerde secretaris-generaal…
lees verder -
Afwegingskader meldcode Kindermishandeling en huiselijk geweld
6 juli 2018
Wanneer moet je als huisarts een vermoeden van kindermishandeling en huiselijk geweld melden bij Veilig Thuis? Afgelopen week bood de KNMG aan minister De Jonge een nieuw afwegingskader aan dat meer houvast biedt. Het nieuwe kader geeft vijf afwegingsvragen en zoomt in op de vraag wat een acute en structureel…
lees verder -
Sluiten van hoofdlijnenakkoord MSZ vraagt om akkoord over huisartsenzorg
1 mei 2018
Het vorige week donderdag bereikte onderhandelaarsakkoord medisch-specialistische zorg (MSZ) is een positieve ontwikkeling, vinden de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en InEen, vereniging voor eerstelijnsorganisaties. Hierop moet dan wel een goed akkoord over huisartsenzorg volgen. “Het kan niet…
lees verder -
SKGE: Voorkomen dat een klacht een geschil wordt
18 december 2017
Per 1 januari 2017 ging de SKGE van start, de Stichting Klachten en Geschillen Eerstelijnszorg, met klachtenfunctionarissen en geschillencommissies voor huisartsenzorg en apothekers. De Wkkgz die op diezelfde datum in werking trad, verplichtte elke zorgaanbieder immers een onafhankelijke klachtenfunctionaris…
lees verder -
2017 in vogelvlucht
18 december 2017
‘2017 was een turbulent jaar, waarin grote onderwerpen op de agenda stonden , zoals de werkdruk op de huisartsenpost, de vormgeving en financiering van organisatie & infrastructuur, de totstandkoming van een nieuw bestuurlijk akkoord en de zorg voor kwetsbare ouderen. Maar het was ook een jaar waarin…
lees verder -
Risicofactoren verder onder controle, nu ombuigen naar persoonsgerichte zorg op maat
13 juni 2017
Ketenzorgorganisaties leveren steeds betere zorg voor mensen met een chronische aandoening. Steeds meer patiënten ontvangen zorg conform de NHG-Standaard. Met ondersteuning via programmatische zorg lukt het vaker om te stoppen met roken en lijken de uitkomstindicatoren voor LDL-cholesterol zich te stabiliseren.…
lees verder -
Invoering NHG code ‘Deelname Ketenzorgprogramma’
9 juni 2017
Om de registratie van patiënten in een ketenzorgprogramma eenvoudiger te maken, zijn in maart in de NHG labcode tabel nieuwe bepalingen toegevoegd: ‘deelname ketenzorgprogramma’. Voor de benchmark Ketenzorg 2017 worden de huidige bepalingen nog gehanteerd, op basis van ICPC, hoofdbehandelaar en controlebeleid.…
lees verder -
Zelfevaluatie ketenzorgorganisaties in juni open
2 juni 2017
De vragenlijst zelfevaluatie voor ketenzorgorganisaties wordt in de week van 19 juni opengesteld. Deze keer is er voor gekozen de vragenlijst langer dan gebruikelijk open te zetten zodat organisaties de hele zomer de tijd hebben. De vragenlijst sluit op 1 september. De vragenlijst maakt deel uit van…
lees verder -
Zelfevaluatie voor ketenzorgorganisaties
5 mei 2017
De vragenlijst zelfevaluatie voor ketenzorgorganisaties wordt eind mei voor de vierde keer opengesteld. De vragenlijst is onderdeel van de zelfevaluatie methodiek waarmee ketenzorgorganisaties kunnen aangeven hoever ze zijn met het bereiken van de kritische kwaliteitskenmerken (het kwaliteitskader dat…
lees verder
Contactpersonen
-
Cigdem Kocabas
Beleidsmedewerker06 185 817 36
c.kocabas@ineen.nl -
Frederik Vogelzang
Programmamanager06 208 599 50
f.vogelzang@ineen.nl -
Titia Speelman
Beleidsmedewerker06 185 817 17
t.speelman@ineen.nl