Zorgindebuurt.info: voor en door professionals

28 juni 2017

De zorg verandert. Nieuwe organisatievormen zijn nodig om persoonsgerichte zorg te realiseren en de zorg betaalbaar te houden. Op veel plaatsen experimenteren zorgverleners met nieuwe verbindingen, zowel binnen de eerste lijn als daarbuiten met gemeente en welzijn. Goede tools om elkaar te vinden zijn welkom. Zorgindebuurt.info, de regionale sociale kaart voor oost-Nederland, is zo’n tool, een effectief hulpmiddel bij doorverwijzing en samenwerking.

Het platform Zorgindebuurt.info brengt sinds een jaar het zorgaanbod in Oost-Nederland in kaart (Drenthe, Flevoland, Zwolle, Salland, Vechtdal, Apeldoorn, Zutphen, Achterhoek, en Arnhem en omgeving) en helpt zorgverleners hun patiënten gericht en dicht bij huis door te verwijzen. De tool heeft meerdere zoekingangen. Professionals uit de regio kunnen elkaar vinden op naam, discipline, specialisatie, plaats en gemeente. Ook zoeken op trefwoord (bijvoorbeeld een aandoening) is mogelijk. Op het scherm komt dan te staan welke zorgverleners en organisaties dit als hun aandachtsgebied hebben benoemd. Elke professional of organisatie houdt zijn of haar eigen informatie actueel en bepaalt ook zelf de kernwoorden en aandachtsgebieden aan waarop hij of zij gevonden wil worden.

Zorgindebuurt.info is op verzoek van professionals ontwikkeld door de ROS’en Caransscoop en Progez (samen Proscoop). Nog steeds hebben deze professionals, in de gebruikersraad, invloed op de verdere ontwikkeling. Zo kunnen sinds begin dit jaar naast zorgaanbieders ook zorggroepen, wijkteams, themanetwerken en andere samenwerkingsverbanden zichzelf zichtbaar maken. Zorgindebuurt.info hoopt zo samenwerking en netwerkvorming te ondersteunen.

Het platform is openbaar, iedereen kan erin zoeken. De mogelijkheid om op trefwoord te zoeken, maakt Zorgindebuurt.info ook toegankelijk en aantrekkelijk voor bijvoorbeeld professionals uit het sociale domein. De verbinding tussen zorg, welzijn en gemeente staat hoog op de agenda. Denk aan koppelingen op gemeentelijke websites of andersom (zie bijvoorbeeld Hoogeveen Helpt).

Special Caransscoop: meer informatie.

Gerelateerd nieuws


Bekijk meer

Contactpersonen