Zinvol: Handreiking Gezamenlijke Besluitvorming
Persoonsgerichte zorg vraagt van zowel patiënt als huisarts een andere houding. Sámen worden ze geacht te zoeken naar wat gezien alle persoonlijke omstandigheden de beste aanpak is bij een zorgvraag. Voor dit proces van gezamenlijke besluitvorming is nu op basis van bestaande kennis en expertise een handreiking ontwikkeld die vorig jaar is getest, onder meer in de praktijk van huisarts Toine Schuivens in Venlo.
De handreiking Gezamenlijke Besluitvorming is een methode om het persoonlijke doel van de patiënt te benoemen en af te spreken hoe dat doel bereikt kan worden. Schuivens vond het een uitdaging om te onderzoeken of hij de consultvoering bij chronische problematiek zou kunnen verbeteren en deed mee met de pilot. Hij stelde vast dat de methode inderdaad iets te bieden heeft en maakt er tot op de dag van vandaag gebruik van.
De methode helpt om het gesprek te verbreden en stimuleert de patiënt zelf over zijn of haar situatie na te denken. Ook de huisarts wordt uitgedaagd buiten de gebaande paden te treden en de mogelijk achterliggende (zorg)vraag in beeld te brengen. Schuivens geeft als voorbeeld een patiënte met voortdurende pijnklachten. ‘Nadat ze zich thuis had voorbereid op het consult bleek dat het woord ‘pijn’ in haar hele beschrijving niet voorkwam. We waren allebei verrast. De problemen rond de werksituatie bleken veel dieper door te werken dan ik had gedacht. We hebben toen gekeken naar de mogelijkheden op het werk en ze is met de werkgever gaan praten. Daarnáást hebben we ook gekeken wat er verder nog aan de pijn kan worden gedaan.’ Het voorbeeld maakt duidelijk dat de handreiking een goede manier is om voor beiden tot onverwachte invalshoeken te komen.
Ondanks de benodigde tijdsinvestering (‘Het kost je gewoon meer tijd dan het normale 10-minuten-consult’) vindt Schuivens het zinvol dat hij de handreiking heeft leren kennen. ‘Ik gebruik het nu gedoseerd. Het is een aanpak die goed werkt bij mensen met een chronische recidiverende problematiek. Dan is het de tijdsinvestering helemaal waard.’ Ook is er een belangrijk neveneffect: ‘Ik merk dat ik ook aan andere patiënten vaker vragen stel als: ‘goh, en hoe reageert je omgeving daar nu op?’ of ‘wat zou je zelf nou graag bereiken?’ Die vraag komt tegenwoordig beslist vaker aan de orde in het spreekuur.’
De handreiking is ontwikkeld in een gezamenlijk project van InEen, het NHG en Universiteit Maastricht/Zuyd Hogeschool Heerlen en Zorginstituut Nederland.

Gerelateerde artikelen
-
Sociaal Domein
Voor een integrale benadering van gezondheid is goede samenhang tussen eerstelijnszorg en het sociale domein cruciaal. Hoe realiseer je die verbinding tussen wijkteams, wijkverpleegkundigen en de eerstelijnszorg (huisarts, paramedici en farmacie)? Dat is de kern van het werk van InEen en daar draaide…
lees verder -
Special Persoonsgerichte zorg
De special Persoonsgericht zorg geeft inzicht in de ambities en activiteiten van InEen en haar leden op dit gebied. Ook komen vertegenwoordigers van patiënten, zorgverleners, organisaties en zorgverzekeraars aan het woord over hun perspectief op het thema persoonsgerichte zorg.Special Persoonsgerichte…
lees verder -
Producten en informatie
Hier vindt u relevante producten en informatie die InEen en haar leden gerealiseerd hebben ten behoeve van persoonsgerichte zorg:In vervolg op de Tweedaagse ontwikkelde InEen de Special Persoonsgerichte zorg met onder een toelichting op bestaande en voorgenomen activiteiten.Tweedaagse 2016 – thema Persoonsgerichte…
lees verder -
Acute zorg
De maatschappij vraagt om een 24-uurs bereikbaarheid van goede eerstelijnszorg. Overdag zijn er de huisartsenpraktijk en multidisciplinaire gezondheidscentra. Voor zorg die volgens de patiënt niet kan wachten tot de volgende werkdag, zijn er ’s avonds, ’s nachts en in het weekend de huisartsenposten.…
lees verder -
Kwetsbare doelgroepen
Het aantal kwetsbare patiënten in de huisartsenpraktijk stijgt. Dit vraagt van de eerstelijnszorg een focus op de grotere kwetsbare doelgroepen ‘patiënten met psychische klachten die behoefte hebben aan geestelijke gezondheidszorg (GGZ)’ en ‘kwetsbare ouderen’. Vraagstukken die hierbij horen zijn: Hoe…
lees verder -
Voorbeelden implementeren van persoonsgerichte zorg
Lees hier enkele voorbeelden over het implementeren van persoonsgerichte zorg: CIHN: De cliëntenraad houdt ons scherp Nationale Diabetes Challenge: winst voor iedereen Bekijk de special Persoonsgerichte zorg voor meer voorbeelden.
lees verder -
Bekostiging en organisatieontwikkeling
Heldere, toereikende en toekomstbestendige bekostiging is een van de allerbelangrijkste randvoorwaarde voor de verdere ontwikkeling van de eerste lijn, voor zorgvernieuwing en samenwerking. InEen maakt zich daar hard voor. De uitwerking van het Bestuurlijk Akkoord eerste lijn 2014-2017 en het Bestuurlijk…
lees verder -
Pilot PREM chronische Zorg
De PREM Chronische Zorg is een korte generieke vragenlijst voor het meten van patiëntervaringen bij programmatische zorg voor chronische aandoeningen (ketenzorg). De PREM is ontwikkeld door het tripartite veld (InEen, Patëntenfederatie en Zorgverzekeraars Nederland). Deze PREM is primair bedoeld voor…
lees verder -
Eerstelijnsdiagnostiek (ELD)
Eerstelijnsdiagnostiek betreft tal van diagnostische onderzoeken ter ondersteuning van eerstelijns zorgverleners; vooral voor huisartsen en verloskundigen. Het scala van diagnostische onderzoeken is breed: Klinisch chemisch onderzoek;Microbiologisch onderzoek;Functieonderzoek;Beeldvormend onderzoek.…
lees verder -
Informatiebeleid en benchmark
Informatie en een goede informatievoorziening is de laatste jaren een steeds belangrijker thema geworden voor een adequate bedrijfsvoering. Door digitalisering, behoefte aan meer transparantie en een toename van gegevensuitwisseling tussen zorgverleners en patiënten, is het belang van veilige en afgestemde…
lees verder -
Kwaliteit
De kwaliteitscyclus vormt de motor voor onderhoud en verbetering van de kwaliteit van zorg. Diverse bronnen van spiegelinformatie leveren de brandstof voor deze kwaliteitscyclus. Denk aan benchmarks, resultaten van onderzoeken naar patiëntervaringen en inzicht in (vervolg)kosten. Bij het verzamelen van…
lees verder -
Multidisciplinaire zorg
Maatschappelijke ontwikkelingen als vergrijzing, het toenemend aantal chronisch zieken en kwetsbare doelgroepen die langer thuis wonen vragen om nieuwe oplossingen. Veel patiënten verwachten in toenemende mate zorg die rekening houdt met hun eigen wensen en omstandigheden. Eigen regie is hierbij het…
lees verder -
Organisatie en infrastructuur
Het project Organisatie&Infrastructuur (O&I) draait om het ontwikkelen van een nieuwe bekostigingsstructuur voor versterking van de organisatiegraad in de eerste lijn. Aanleiding zijn de afspraken in het hoofdlijnenakkoord 2014-2017 over versterking van de eerste lijn. De partners uit het akkoord hebben…
lees verder -
Personeel en arbeidsmarkt
InEen speelt in op actuele landelijke ontwikkelingen – zowel in de zorg, op de arbeidsmarkt als in (sociale) wetgeving – die invloed hebben op arbeidsmarkt en arbeidsverhoudingen, kwaliteit van personeel en sociaal beleid in eerstelijnszorgorganisaties.We steunen onze leden bij de vertaling van actuele…
lees verder -
Persoonsgerichte zorg
Persoonsgerichte zorg (PGZ) draait om de interactie tussen patiënt en zorgverlener. Patiënten van vandaag verwachten dat zorgverleners en zorgorganisaties rekening houden met hun wensen en omstandigheden. Maatschappelijke ontwikkelingen als vergrijzing, het toenemend aantal chronisch zieken en de beperkte…
lees verder
Gerelateerd nieuws
-
Onderhandelaarsakkoord GGZ ondertekend
21 februari 2019
Nadat het onderhandelaarsakkoord voor de GGZ door de achterbannen is goed gekeurd is het 11 juli officieel door de betrokken partijen ondertekend. Het akkoord bevat afspraken over onder andere de aanpak van de wachttijden in de GGZ, via onder meer investeringen en afspraken over de arbeidsmarkt, opleidingen,…
lees verder -
Innovatieset: spiegelinformatie voor zorg voor kwetsbare ouderen en GGZ
17 januari 2019
Ineen heeft een innovatieset ontwikkeld waarmee ketenzorgorganisaties bruikbare informatie kunnen verzamelen die het werken aan kwaliteit op het gebied van de GGZ en zorg voor kwetsbare ouderen ondersteunt.
lees verder -
Online informatiebijeenkomsten Nationale Diabetes Challenge
17 januari 2019
De inschrijving voor de Nationale Diabetes Challenge (NDC) 2019 is gestart.
lees verder -
Huisarts: investeer in integratie zelfmanagement
12 december 2018
Huisartsen moeten meer investeren in zelfzorg. Dit terwijl de (maatschappelijke) baten juist naar andere stakeholders gaan. Dit vraagt om een dialoog over structurele financiering van ondersteunde zelfzorg in de eerstelijn. Dat blijkt uit de Social Return on Investment (SROI)-analyse van coöperatie Zelfzorg…
lees verder -
Huisartsenorganisaties tekenen deelakkoord Roken in Nationaal Preventieakkoord
30 november 2018
LHV, NHG en InEen hebben samen opgetrokken bij het leveren van hun inbreng voor de deeltafel Roken, als onderdeel van het Nationaal Preventieakkoord. Het nieuwe Preventieakkoord bevat mooie ambities voor een gezonder Nederland.
lees verder -
Beslis ondersteunende keuzetabellen voor SMR en Diabetesmedicatie definitief en beschikbaar
21 november 2018
Het Longfonds, de DVN, de Patiëntenfederatie, InEen en het NHG hebben samen beslis ondersteunende keuzetabellen opgesteld voor twee veel voorkomende situaties: ondersteuning bij stoppen met roken en vragen over diabetes medicatie.
lees verder -
Nieuwe impuls voor Samen Beslissen
5 november 2018
Samen Beslissen in de zorg krijgt een nieuwe impuls met het campagne-initiatief ‘Help de dokter met een goed gesprek' Hiermee nodigen huisartsen en praktijkondersteuners (poh) hun patiënten uit tot samen beslissen in de spreekkamer. Het initiatief past binnen de campagne Betere zorg begint met een goed…
lees verder -
Impuls voor ouderenparticipatie
18 oktober 2018
De nieuwe Raad van Ouderen adviseert VWS en andere partijen die actief zijn in de ouderenzorg en vraagt aandacht voor relevante thema’s. De raad, die minister De Jonge deze week installeerde, bestaat uit elf betrokken leden van regionale ouderendelegaties en landelijke ouderenorganisaties.
lees verder -
Aantal contacten met verwarde mensen blijft gelijk
12 oktober 2018
Het aantal mensen met vreemd of suïcidaal gedrag dat tussen 2015 en 2017 contact opnam met de huisartsenpost is vrijwel gelijk gebleven. Dat blijkt uit cijfers van Nivel Zorgregistraties. In 2017 kregen deze mensen meestal een telefonisch advies (57%). De daaropvolgende diagnose werd meestal uitgedrukt…
lees verder -
Meer werkplezier met ondersteunde zelfzorg
11 oktober 2018
Vanaf 2019 maakt ondersteunde zelfzorg deel uit van de reguliere inkoopafspraken met zorgverzekeraars. Een spannende verandering. Zelfzorg Ondersteund! (ZO!) zet hiermee een belangrijke stap in de overdracht van taken naar de reguliere partijen, zoals zorgaanbieders (waaronder InEen), patiëntenorganisaties…
lees verder -
Thuiswonende kwetsbare ouderen Zorg en sociaal domein bundelen krachten
11 oktober 2018
De zorg voor kwetsbare ouderen vraagt bij uitstek om een domeinoverstijgende aanpak. Daarom hebben dertien (koepel)organisaties uit het sociale en het zorgdomein samen de handschoen opgepakt. Sinds 2016 werken zij intensief aan tools en handvatten voor een persoonsgericht, proactief en samenhangend (zorg)aanbod…
lees verder -
Week van de Alfabetisering
13 juli 2018
Van 3-9 september organiseert de Stichting Lezen & Schrijven voor de 14e keer de Week van de Alfabetisering. Ruim 2,5 miljoen volwassenen in Nederland hebben moeite met lezen, schrijven of rekenen, met alle gevolgen van dien. Een van deze gevolgen is een aantoonbaar slechtere gezondheid omdat deze groep…
lees verder -
Hoofdlijnenakkoord huisartsenzorg ondertekend
12 juli 2018
Nadat de achterbannen groen licht hebben gegeven, hebben afgelopen woensdag InEen, LHV, Zorgverzekeraars Nederland, de Patiëntenfederatie Nederland en het ministerie van VWS het hoofdlijnenakkoord huisartsenzorg ondertekend. In het akkoord zijn afspraken gemaakt over de prioriteiten in de huisartsenzorg…
lees verder -
Samenwerkingsnetwerk Amsterdam ‘We handelen steeds meer als partners’
3 juli 2018
Met het oog op het borgen van goede en betaalbare zorg, en ook om de werkdruk van huisartsen op te vangen, maakt InEen zich sterk voor samenwerking in de regio’s. Regionalisering zorgt voor een aanspreekbare eerste lijn en ondersteunt noodzakelijke vernieuwingen zoals samenwerking met het sociaal domein…
lees verder -
Huisartsenzorg Drenthe - Kernteams voor zorg aan kwetsbare ouderen
3 juli 2018
Om de vergrijzing en de toenemende zorgvraag die mede daarvan het gevolg is, het hoofd te bieden is Huisartsenzorg Drenthe (HZD) bezig een nieuwe aanpak voor de zorg aan kwetsbare ouderen uit te rollen. Inmiddels heeft 85% van de bij hen aangesloten huisartsenpraktijken een eigen kernteam waarin de praktijk…
lees verder -
Groot denken, klein beginnen
2 juli 2018
In de wijk Ruwaard van de gemeente Oss pakken ze het anders aan. Sinds begin 2016 werken wijkbewoners, professionals, managers en bestuurders sámen aan een vitale wijk waar wijkbewoners tegen lagere kosten een betere gezondheid ervaren. De gekozen veranderstrategie – actie-leren via casuïstiek – is succesvol.…
lees verder -
Denkt u mee over de toekomst van het huisartsenvak?
29 juni 2018
De kernwaarden van de huisartsenzorg zijn bij velen bekend: huisartsen staan sinds jaar en dag voor persoonsgerichte, generalistische en continue zorg. Maar de wereld staat niet stil. De beroepsgroep zelf verandert, er zijn grote ontwikkelingen elders in de zorg die invloed hebben op de huisartsenzorg…
lees verder -
InEen helpt ouderenzorg handen en voeten te geven
29 maart 2018
Op initiatief van VWS-minister De Jonge ondertekende InEen begin maart samen met zo’n 35 andere partijen uit de wereld van zorg en welzijn, het Pact voor de Ouderenzorg. Het Pact is één van de manieren waarop het kabinet uitvoering wil geven aan het regeerakkoord waarin de ouderenzorg een belangrijke…
lees verder -
InEen maakt toekomstvisie persoonsgerichte zorg
29 maart 2018
Nagenoeg alle leden van InEen zijn bezig met persoonsgerichte zorg. Hoe kunnen we meer dan voorheen zorg op maat bieden die goed aansluit bij wat de patiënt zelf belangrijk vindt? Om nog meer gezamenlijk op te kunnen trekken ontwikkelt InEen samen met haar leden een aanpak persoonsgerichte zorg. Eén…
lees verder -
Pact voor de Ouderenzorg getekend
8 maart 2018
Vandaag ondertekent InEen als één van de partijen in zorg en welzijn het Pact voor de Ouderenzorg, een initiatief van het Ministerie van VWS. Daarmee onderschrijft InEen namens haar leden de verantwoordelijkheid die eerstelijnsorganisaties voelen om de zorg voor ouderen zo goed mogelijk te organiseren.…
lees verder -
Huisartsen steunen aangifte tegen tabaksindustrie
13 februari 2018
Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en InEen, vereniging van organisaties voor eerstelijnszorg, hebben aangegeven mede-aangever te willen zijn in de aangifte tegen de tabaksindustrie. Rob Dijkstra, voorzitter van het NHG licht dit toe: “Roken is de…
lees verder -
Organisatiescan persoonsgerichte zorg
18 december 2017
Aan de hand van de Organisatiescan persoonsgerichte zorg die InEen dit jaar ontwikkelde, kunnen organisaties nagaan in hoeverre zij voldoen aan de randvoorwaarden voor het leveren van goede persoonsgerichte zorg. De scan is gebaseerd op het Huis van de persoonsgerichte zorg, waarvan de vier pijlers –…
lees verder -
2017 in vogelvlucht
18 december 2017
‘2017 was een turbulent jaar, waarin grote onderwerpen op de agenda stonden , zoals de werkdruk op de huisartsenpost, de vormgeving en financiering van organisatie & infrastructuur, de totstandkoming van een nieuw bestuurlijk akkoord en de zorg voor kwetsbare ouderen. Maar het was ook een jaar waarin…
lees verder -
Samen werken aan palliatieve zorg in PaTz
18 december 2017
Afgelopen oktober verscheen het Kwaliteitskader Palliatieve Zorg Nederland, opgesteld door de brancheorganisatie Palliactief en het IKNL. PaTz-groepen, aldus het Kwaliteitskader, dragen in hoge mate aan bij het doel van het Nationaal Programma Palliatieve Zorg, namelijk dat in 2020 elke burger in Nederland…
lees verder -
Zorggroep DOH en VGZ toch eens over contract 2018
12 december 2017
Zorggroep DOH, lid van InEen, heeft patiënten geïnformeerd dat ze niet uit de contractbesprekingen voor 2018 komen. Zorggroep DOH is van mening dat VGZ te ver gaat met voorwaarden voor het nieuwe contract en patiënten hiervan de dupe worden.
lees verder -
Inschrijving NDC van start: wandelen is behandelen
1 december 2017
De inschrijving voor de Nationale Diabetes Challenge 2018 is gestart. ‘Wandelen is een simpel, goedkoop en doeltreffend medicijn tegen diabetes’, aldus de Bas van de Goor Foundation. Dit laatste blijkt uit het onderzoek tijdens de NDC van vorig jaar. De NDC 2018 start dit voorjaar en eindigt met een…
lees verder -
Pilot patiëntenplatform Patiëntenfederatie
1 december 2017
De Patiëntenfederatie werkt aan een nieuw platform om patiëntervaringen makkelijk toegankelijk te maken. Wat is de beste manier om patiënten bij een bepaald onderwerp te betrekken? Dit platform wordt tot en met februari gepilot met leden van InEen. Samen met het platform wordt eerst de meest geschikte…
lees verder -
Pleidooi voor een ouderenvriendelijke samenleving
23 november 2017
Initiatieven en projecten voor ouderen zijn vaak versnipperd en soms teveel gericht op specifieke aandoeningen. Ruim twintig partijen richten zich daarom op meer samenhang en op welbevinden, zelfredzaamheid en wensen van ouderen. Met hun Pleidooi voor een ouderenvriendelijke samenleving dat zij gisteren…
lees verder -
Zorgen over de achterstandswijken blijven
10 november 2017
Sinds begin 2017 hebben gezondheidscentra uit de grote steden zich verenigd in een actiecomité om de problematiek in de achterstandswijken op de agenda te houden. Het comité trekt frequent aan de bel en samen met InEen, LHV en het Achterstandsfonds zorgen ze dat de problematiek van de achterstandswijken…
lees verder -
Inventarisatie aanbieders ‘geïntegreerde GGZ’
10 november 2017
Voor het project ‘Experimenteren met samenwerking tussen huisartsenzorg en POH-GGZ en GB-GGZ ’ maken we een inventarisatie van zorggroepen en gezondheidscentra die ‘geïntegreerde GGZ’ aanbieden. Geïntegreerde GGZ houdt in dat de organisatie persoonsgerichte en proactieve GGZ aanbiedt waarbinnen huisartsenzorg…
lees verder -
GGZ-campagne ‘Weg van de wachtlijst’
27 oktober 2017
Wachtlijsten voor GGZ-zorg zijn onwenselijk, vindt ook InEen. Daarom attenderen we graag op het wachtkamermateriaal dat GGZ Nederland, MIND en ZN hebben ontwikkeld om – onder het motto ‘Weg van de wachtlijst’ – cliënten en patiënten te informeren over wat zij zélf kunnen doen als ze op een wachtlijst…
lees verder -
Patiëntervaringen als spiegel van kwaliteit programmatische zorg
27 oktober 2017
De PREM Chronische Zorg – een initiatief van ZN, Patiëntenfederatie Nederland en InEen – is een compacte vragenlijst om ervaringen van patiënten die deelnemen aan een zorgprogramma chronische zorg in de eerste lijn, in beeld te brengen. Met een brede pilot wordt de PREM Chronische Zorg nu getest. Veel…
lees verder -
Achterstandswijken problematiek
13 oktober 2017
Krachtige Basiszorg, een integrale medische en sociale samenwerking in de wijk Utrecht Overvecht, werd gisteren gepresenteerd op een bijeenkomst van de Achterstandsfonden en Alles is gezondheid... In Den Haag kwam een breed palet van professionals, landelijke en regionale overheden, koepels en zorgverzekeraars…
lees verder -
Nog veel is onduidelijk in het nieuwe regeerakkoord
13 oktober 2017
Bijna zeven maanden na de verkiezingen presenteerden VVD, D’66, CDA en ChristenUnie deze week hun regeerakkoord. Echt grote veranderingen voor het zorgstelsel worden er zoals verwacht niet aangekondigd, maar wel vallen vanuit het perspectief van de eerste lijn enkele zaken op. Zo wil ook dit kabinet…
lees verder -
App ‘Mag ik meekijken?’ werkt goed
29 september 2017
Samen met de LHV en VPHuisartsen heeft InEen het initiatief genomen een toolbox werkdruk te maken. Huisartsen en huisartsorganisaties kunnen op deze website hun maatregelen en goede voorbeelden kwijt, die de werkdruk in de acute zorg verlichten en het werkplezier overeind houden. Een van de goede voorbeelden…
lees verder -
Leergang ‘Professionele effectiviteit in persoonsgerichte zorg’
29 september 2017
Samen met het NHG heeft InEen de leergang ‘Professionele effectiviteit in persoonsgerichte zorg’ ontwikkeld. De leergang bestaat uit een basisdeel en twee vervolgdelen, en geeft handvatten voor het implementeren van persoonsgerichte zorg. In De Eerstelijns verscheen onlangs een lezenswaardig interview…
lees verder -
Onterecht verschil tussen erkende en niet-erkende achterstandswijken
29 september 2017
Onder het motto ‘Alle burgers hebben recht op gelijke zorg’ maken huisartsen en gezondheidscentra in de vier grote steden zich sterk voor extra bekostiging van de zorg in achterstandswijken. In de huisartsentarieven 2018 die de NZa afgelopen zomer publiceerde, is al sprake van extra geld voor deze zorg,…
lees verder -
Betere zorg voor kwetsbare ouderen
29 september 2017
Op initiatief van de zorggroep OCE Nijmegen hebben huisartsen en specialisten ouderengeneeskunde belangrijke samenwerkingsafspraken gemaakt over zorg voor kwetsbare ouderen in Nijmegen en omgeving. De afspraken, die ertoe leiden dat kwetsbare ouderen langer thuis de zorg kunnen krijgen die ze nodig hebben,…
lees verder -
De kwetsbare oudere zit nu thuis, daar moeten we zijn
5 september 2017
Voor Skipr schrijft InEen een aantal keer per jaar een blog over een actueel onderwerp, dit keer gaat het over de zorg voor kwetsbare oudere.De kwetsbare oudere zit nu thuis, daar moeten we zijnHet aandeel 65-plussers in de maatschappij neemt tot 2030 toe tot een kwart van de bevolking. En daarmee stijgt…
lees verder -
Focusgroep ‘organisatie instrument’ persoonsgerichte zorg
1 september 2017
Samen met het NHG werkt InEen aan de vormgeving van persoonsgericht werken in de huisartsenzorg. Een voorbeeld is de onlangs ontwikkelende training voor professionals over persoonsgerichte zorg. Een ander project is de ontwikkeling van een kwaliteitsinstrument ‘persoonsgerichte zorg’ voor zorggroepen.…
lees verder -
Pilot PREM Chronische Zorg
1 september 2017
Vanaf half augustus kunnen ketenzorgorganisaties zich aanmelden voor de pilot met de PREM Chronische Zorg. Dit is een compacte vragenlijst die de ervaringen van patiënten in zorgprogramma’s in beeld brengt. De PREM geeft inzicht in patiëntervaringen op elf verschillende domeinen die relevant zijn voor…
lees verder -
Stoptober 2017 start begin september
21 juli 2017
Voor de vierde keer start op 8 september de campagne Stoptober ‘28 dagen niet roken!’. Voor zorgprofessionals die daaraan mee willen doen is vanaf nu de Stoptober Toolkit 2017 met posters en flyers beschikbaar. De uitdaging om 28 dagen niet te roken is beter te overzien dan helemaal stoppen. Uit onderzoek…
lees verder -
Toename patiënten met psychische problematiek komt tot stilstand
21 juli 2017
In twee factsheets laat het NIVEL zien dat de toename van het aantal patiënten met psychische of sociale problemen dat door de huisarts en de POH wordt gezien, in 2015 tot stilstand is gekomen. Ook het aantal huisartsenpraktijken met een POH-GGZ is in 2016 nagenoeg gelijk aan 2015 (ongeveer 90%). Het…
lees verder -
Agenda voor ouderenvriendelijk Nederland
18 juli 2017
Ruim 20 organisaties, waaronder Actiz, LHV, KNMP en InEen, werken samen aan een oudervriendelijk Nederland. Daarvoor is nu een werkagenda opgesteld. De organisaties bundelen de krachten om de problemen op te pakken die ouderen met een kwetsbare gezondheid en hun naasten ervaren. De werkagenda wordt de…
lees verder -
Meer aandacht voor ouderen en achterstandswijken nodig in Beleidsregel 2018
6 juli 2017
In de nieuwe beleidsregel huisartsenzorg 2018 van de NZa is nog onvoldoende ruimte gecreëerd voor ouderenzorg en niet-erkende achterstandswijken. Dat stellen de LHV en InEen in een reactie op berichtgeving van de NZa. “De NZa wekt de indruk dat er meer geld wordt uitgetrokken voor zorg aan ouderen,…
lees verder -
Zorgindebuurt.info: voor en door professionals
28 juni 2017
De zorg verandert. Nieuwe organisatievormen zijn nodig om persoonsgerichte zorg te realiseren en de zorg betaalbaar te houden. Op veel plaatsen experimenteren zorgverleners met nieuwe verbindingen, zowel binnen de eerste lijn als daarbuiten met gemeente en welzijn. Goede tools om elkaar te vinden zijn…
lees verder -
Almere: JGZ-teams poortwachter voor de jeugdhulp
28 juni 2017
In tien van haar negentien gezondheidscentra biedt de Zorggroep Almere jeugdgezondheidszorg voor 0-4 jarigen aan. Sinds april maken deze consultatiebureaus deel uit van de Coöperatie Jeugdgezondheidszorg Almere. De oprichting van deze coöperatie bezegelt een intensieve samenwerking van de Zorggroep Almere…
lees verder -
Monitor generalistische basis ggz: aandeel POH GGZ stijgt
23 juni 2017
De Monitor generalistische basis ggz 2017 is door de minister aangeboden aan de Tweede Kamer. In deze monitor worden voor het derde achtereenvolgende jaar de effecten van de stelselwijziging in de GGZ gerapporteerd. En dit jaar is in de monitor verdiepend onderzoek gedaan naar de rol van de POH-GGZ in…
lees verder -
Keuze ondersteunende informatie wijkverpleging beschikbaar
23 juni 2017
Patiëntenfederatie Nederland heeft keuze ondersteunende informatie voor patiënten ontwikkeld voor het kiezen van wijkverpleging. Aan bod komt wat er verstaan wordt onder verpleging en verzorging thuis, welke partijen hierbij van hulp kunnen zijn en hoe het zit met kosten. Naast materialen voor patiënten…
lees verder -
NHG en V&VN publiceren LESA Kwetsbare ouderen
23 juni 2017
Het NHG en de V&VN hebben de LESA Kwetsbare ouderen gepubliceerd. Deze LESA biedt een goede basis waarmee huisartsen en wijkverpleegkundigen met hun teams in regionaal of lokaal verband afspraken kunnen maken over de zorg voor en ondersteuning van kwetsbare ouderen. Uitgangspunten zijn kwaliteit van…
lees verder -
Complexere ouderenzorg in de eerste lijn vraagt nieuwe oplossingen
19 juni 2017
Maatschappelijke ontwikkelingen als vergrijzing, het toenemend aantal chronisch zieken en kwetsbare doelgroepen die langer thuis wonen vragen om nieuwe oplossingen. Veel patiënten verwachten in toenemende mate zorg die rekening houdt met hun eigen wensen en omstandigheden. Eigen regie is hierbij een…
lees verder -
Gezondheidscentra Huizen starten BuurtGeluk.nl
16 juni 2017
Om mensen in de wijk met elkaar te verbinden en de samenhang in de wijk te vergoten hebben de gezondheidscentra Huizen en de welzijnsorganisatie Versa Welzijn een digitaal buurtplatform geopend. BuurtGeluk.nl biedt een overzicht van alle activiteiten in de wijk voor mensen die anderen willen ontmoeten,…
lees verder -
Pilot deelname PREM chronische zorg
2 juni 2017
Binnenkort start de pilot PREM chronische zorg. In deze pilot brengen zorggroepen en gezondheidscentra ervaringen in beeld van patiënten die deelnemen aan een zorgprogramma. Dit gebeurt met de compacte vragenlijst PREM Chronische Zorg. Het meten van patiëntervaringen geeft inzicht in de ervaren kwaliteit…
lees verder -
MedMij organiseert een openbare consultatie
26 mei 2017
Het programma MedMij ontwikkelt zich gestaag en wordt langzamerhand meer concreet. MedMij wil ervoor zorgen dat iedereen op een veilige manier online gezondheidsgegevens kan verzamelen en gebruiken. In 2016 ging het programma van start met het ontwikkelen van een set standaarden voor een veilige uitwisseling…
lees verder -
Onderzoek ouderenzorg Patiëntenfederatie
26 mei 2017
Ouderen, naasten en zorgverleners lopen aan tegen knelpunten in de zorg en ondersteuning, aldus de Patiëntenfederatie Nederland. In een onderzoek dat de Patiëntenfederatie uitvoerde de ondervraagden dat er vaak ten onrechte vanuit wordt gegaan dat het sociale netwerk wel een deel van de zorg kan leveren.…
lees verder -
Conferentie Focus en reflectie op samenwerking in de wijk – 19 april 2017
2 mei 2017
‘Leer van elkaar en kopieer wat in jouw wijk ook kan werken’ Voor een integrale benadering van gezondheid is goede samenhang tussen het sociale en medische domein cruciaal. Hoe realiseer je die verbinding tussen wijkteams, wijkverpleegkundigen en de eerstelijnszorg (huisarts, paramedici en farmacie)?…
lees verder -
ZorgImpuls: Samenwerken anno 2017
9 maart 2017
‘Samenwerken’ is een veelgebruikt woord zowel als het gaat om de organisatie van de Nederlandse gezondheidszorg, als om de kwaliteit van de geboden zorg. Samenwerking is dan ook onontbeerlijk voor goede zorg. We praten met Robert Waterreus, directeur van de ROS ZorgImpuls, over het belang van samenwerken…
lees verder -
Nationale Diabetes Challenge 2017
8 februari 2017
De Nationale Diabetes Challenge (NDC) is een initiatief van de Bas van de Goor Foundation (BvdGF). Met de NDC wil de BvdGF een structurele bijdrage leveren aan de kwaliteit van leven van mensen met diabetes in Nederland. Met ondersteuning van de BvdGF organiseren de lokale zorgprofessionals (zoals huisartsen,…
lees verder -
Zelfmanagement: Op weg naar eenheid van taal
20 januari 2017
Er blijken rondom onderwerpen zoals zelfmanagement en persoonsgerichte zorg verschillende definities en invullingen naast elkaar te bestaan. In de praktijk werkt dit verwarrend. De verschillende begrippen en de uiteenlopende definities kunnen zelfs een succesvolle implementatie van bijvoorbeeld zelfmanagement…
lees verder -
Regio Rotterdam experimenteert met meekijkconsult
30 november 2016
Afgelopen september startte in de regio Rotterdam een bijzondere pilot rond het Meekijkconsult. In deze pilot wordt het meekijkconsult georganiseerd vanuit het primaire proces van de betrokken huisarts en wordt recht gedaan aan de eigenheid en diversiteit van de betrokken organisaties, aldus de initiatiefnemers.…
lees verder
Contactpersonen
-
Frederik Vogelzang
Programmamanager
f.vogelzang@ineen.nl -
Janneke de Groot
Beleidsmedewerker085 130 2500
j.degroot@ineen.nl