Nationale Diabetes Challenge: winst voor iedereen

9 maart 2017

De Nationale Diabetes Challenge gaat zijn derde jaar in, de aanmelding is inmiddels begonnen. Vorig jaar liepen ruim 3000 mensen mee verspreid over 125 locaties, ruim 1000 meer dan verwacht. Voor 2017 mikt de Bas van de Goor Foundation (BvdGF) op 5000 deelnemers. Het lijkt een haalbare kaart, zeker nu uit onderzoek blijkt dat de gezondheidswinst groot is: in 2016 raakte bijna elke deelnemer gewicht kwijt, en voor veel mensen werd de medicatie verminderd. Mariëlle Durieux, manager kwaliteit bij zorggroep Preventzorg, is deelnemer van het eerste uur. Dit is deel 2 van de serie over het implementeren van persoonsgerichte zorg.

In 2015 maakte Mariëlle Durieux samen met fysiotherapeut Mark Brakké binnen Preventzorg op verschillende locaties praktijkondersteuners en huisartsen enthousiast. ‘Vorig jaar hebben denk ik, alles bij elkaar 100 mensen meegelopen. En ik hoor nu al mensen zeggen: wanneer gaan we weer starten, we doen dit jaar toch weer mee?’

01-09-2016 NED: Nationale Diabetes Challenge, Sleeuwijk Diverse gezondheidscentra, huisartsenpraktijken en fysiotherapie praktijken zijn met ondersteuning van de BvdGF gestart met een lokale wandel challenge. De grote finale vindt plaats op 15 oktober bij Paleis 't Loo

Van het enthousiasme krijgt ze ‘kippenvel’. ‘Zowel de patiënten als de zorgprofessionals vinden het fijn anders met elkaar in gesprek te komen, niet alleen maar over de ziekte. Je loopt náást elkaar. Dingen komen dan makkelijker boven tafel.’ Vooral het groepsgevoel dat ontstaat is volgens haar een succesfactor. ‘Mensen helpen elkaar over de drempel heen. Komen bijvoorbeeld samen naar het startpunt. Of zeggen: zullen we van de week samen nog een keertje lopen? Het komt niet meer alleen bij de zorgverlener terecht om mensen te motiveren.’ Durieux adviseert de praktijken breed te selecteren: niet alleen mensen met diabetes, maar iedereen voor wie bewegen belangrijk is: ook mensen met overgewicht, mensen die depressief zijn, mensen die moeten revalideren.

Durieux: ‘De deelnemers met diabetes deden mee aan het onderzoek van Henk Bilo naar de gezondheidseffecten van deelname. Verder zien we binnen Preventzorg dat mensen die blijven wandelen, zich beter gaan voelen. Leefstijl heeft veel met het mentale te maken. Gezellig meewandelen is laagdrempelig en als iemand zover is, hoor je ineens: ‘en nou wil ik ook wel eens van die kilo’s af.’

Organiseer het niet alleen, adviseert Durieux, zoek samenwerking met bijvoorbeeld een fysiotherapeut of een diëtiste. ‘Het is makkelijker en leuker als je een pool van zorgprofessionals hebt die bij toerbeurt meelopen.’ De begeleiding door de Bas van de Goor Foundation met draaiboeken en promotiemateriaal, krijgt een tien. ‘Neem de shirtjes. Iedereen loopt in hetzelfde shirtje, dat maakt er een groepsding van en motiveert enorm!’ Zelf organiseerde ze in haar eigen woonplaats ook een challenge. ‘Ik heb contact gezocht met de sportcoach van de gemeente. Die heeft toen ruimte en budget gekregen om het doen en de huisartsenpraktijken en fysiotherapeuten bij te betrekken. Een tip!’

Tot slot: vorig jaar ging Durieux trainen voor WeBike2ChangeDiabetes en kwam zichzelf flink tegen. ‘Ik dacht: OK, iemand die niet beweegt, diabetes-II heeft of een andere chronische ziekte, ervaart dit dus ook. Dit is dus wat we van mensen vragen. En ik heb geen overgewicht en ben kerngezond. Dat heeft me wel bewuster gemaakt. Wat mij betreft is de Nationale Diabetes Challenge voor iedereen een win-win situatie. Het brengt mensen beter in conditie en brengt zorgverleners beter in contact met de mensen waarvoor ze zich inzetten.’

PreventZorg hoopt dat dit jaar nog meer praktijken aansluiten bij de wandelchallenge. Als stimulans neemt de zorggroep de vergoeding die praktijken moeten betalen voor de toolkit van de BvdGF voor haar rekening. Verder is het plan om in juni een gezamenlijke trainingsmoment te organiseren voor alle PreventZorg praktijken en komt er een Facebookpagina waarop iedereen foto’s en tips kan plaatsen.

Klik hier voor meer informatie over De Nationale Diabetes Challenge (NDC).

Contactpersonen